Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-09-13]

Prestationsångest, blod och is i ny ungdomspjäs

Illustration: Ivar Martinsson
Illustration: Ivar Martinsson

Urpremiär på Backa Teater. Skridskorna är slipade och Backa Teater har förvandlats till ishall. På onsdag 18 september är det premiär för Blood on Ice, en ungdomspjäs om tre kompisar i konståkningens hårda värld, med ständig tävlan och prestationsångest.

- Alla försöker vi lära barnen att bli bättre, vinna och prestera, säger pjäsförfattaren Sofia Fredén.

– Jag tror att man måste lära sig att förlora också. Att komma tvåa, trea eller sist. Eller inte komma med i laget alls, det är jättesvårt för barn – och för oss vuxna också, när så mycket i samhället går ut på att ”bli en vinnare”.

Falskt spel
Blood on Ice är en nyskriven pjäs, med underrubriken ”syntetisk is, äkta känslor och falskt spel”. Den riktar sig till en publik från 10 år och uppåt.

Sofia Fredén är född i Göteborg och uppvuxen i Påvelund. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och gick Dramatiska Institutets manuslinje. Hon är framgångsrik manusförfattare inom TV-såpor, film och radioteater, men främst teater för unga.

Flera av hennes pjäser har spelats på scener utomlands, till exempel Hand i hand och Dom stod och dog. Sofia Fredén skrev också Profeten från Västra Götaland för Göteborgs Stadsteater för ett par år sedan.

Idén till Blood on Ice fick hon när hon såg barn i sin närhet som tränade och tävlade.

En får åka
– Konståkning är väldigt mycket tävling och tester, från tidig ålder. Barnen gör tester för att få flytta upp till en högre grupp och hela tiden är domare där och bedömer dem, säger Sofia Fredén.

Huvudpersonerna i Blood on Ice är två tjejer och en kille i 10-11-årsåldern. De tränar konståkning med klart olika förutsättningar. Alla tre vill representera sin klubb i den superviktiga tävlingen ute i Europa. Men bara en får åka.

– Det handlar bland annat om vad som händer med kompisskapet när bara en av dem går vidare till en stor tävling. Och hur hanterar föräldrarna när barnen tävlar, vinner eller förlorar? Föräldrarna spelar en stor roll här, säger Sofia Fredén.

Riktiga skridskor
Hon poängterar att hon inte vill tillbaka till 70-talets ”nästan-förbud” mot att tävla och utse vinnare.

– Det är inte heller bra, det är ju roligt att tävla. Tävlingsinstinkten är viktig, men det gäller att tävla så att det är roligt. Idag har det blivit extremt; i en del sporter anses en tioåring för gammal för att börja träna!

Inför premiären har Backa Teater gjorts om till konståkningsarena, med massor av nyinköpt plast-is, så skådespelarna åker och tränar piruetter på riktiga skridskor. En konståkningscoach har kallats in och jobbat hårt med skådespelarna.

Lyckligt slut
Blood on Ice anspelar förstås på Hollywood on Ice, Disney on Ice och många andra glittriga is-shower. Men även Blood on Ice innehåller mycket show, musik och dans.

– Vi ville bjuda på något amerikansk showigt, säger Sofia Fredén.

– I Hollywoodfilmerna vinner alltid hjältinnan till sist, det gör hon inte här. Hon vinner över sig själv, fast inte som det brukar vara i de amerikanska filmerna.

– Men det slutar lyckligt. För alla.