Kultur & fritid »»

[Publicerad 2003-03-09]

Ragnar Sandberg lekte fram sina tavlor

Den blå bussen av Ragnar Sandberg (utsnitt). Foto Lars Noord.
Den blå bussen av Ragnar Sandberg (utsnitt). Foto Lars Noord.

Vad sägs om att få se Göteborgs typiska blå bussar och fotbollsspelare i ett annorlunda format? Då ska du bege dig till Göteborgs Konstmuseum. Här kan du, fram till den 21 april 2003, få uppleva Ragnar Sandbergs ljusskimrande, lekfulla och färgrika konstverk.

Den blå bussen och Fotbollsspelare är bara några av de målningar som tar dig till en ny och spännande värld.

Ragnar Sandberg-utställningen på Konstmuseet är en tillbakablickande presentation av hans konstnärskap, och har producerats med anledning av att det år 2002 var 100 år sedan Sandberg föddes.

– Ragnar Sandberg är en av Sveriges stora 1900-talsmålare som också hade Göteborg som motiv. Hans målningar innehåller både lust och glädje vilket jag tror att många kan tycka om, berättar Lena Boëthius, förste intendent på Göteborgs Konstmuseum.

Färgen – det viktiga

Sandberg brukar förknippas med det poetiska västkustmåleri som går under benämningen Göteborgskoloristerna, där färgen är det viktiga för konstnären.

Ragnar Sandbergs måleri skildrar bland annat badande vid bryggor, cyklister, fotbollsspelare, landskap och stadsmiljöer. Han målade även en del självporträtt och stilleben, det vill säga där konstnären målar av uppställda föremål. Ragnar Sandberg målade bland annat i Stenungsund, Hanhals, Kyrkesund och Slussen på Orust men hämtade även inspiration från Frankrike och Italien.

Sandberg och Taube

Det var 1958 som Ragnar Sandberg och Evert Taube, som var bekanta sedan tidigare, fick uppdraget att dekorera väggarna i varsin festvåningslokal på Park Avenue Hotel i Göteborg.

Sandberg visste hur han skulle dekorera sina väggar medan Taube var mer tveksam, så Sandberg föreslog att han skulle illustrera sina vistexter, och så blev det.

Taube målade 20 fält runt balsalens väggar. Flickan från Havanna och Carmencita är några av de illustrationer som pryder väggarna i Taubesalen.

Sandberg ville få en dekorativ lösning på väggen i Pompejansk stil med motiv som bland annat medaljonger, grenar och frukter. Han använde sig av förberedande skisser på kartonger som han i stora drag ritade upp på väggarna. Det sägs att en av tupparna i hans väggdekorationer föreställer Orvar Janson, som då var hotellets vd.

Improviserade mycket

– Han improviserade mycket när han målade, vilket han var oerhört bra på, säger Birgit Broms Sandberg, Sandbergs hustru. Sandberg och Taube fyllde salarna med underhållning medan de arbetade med sina målningar.

– Hela tillvaron var festlig, det sjöngs och diktades, berättar Birgit Broms Sandberg.

För drygt ett år sedan restaurerades hans väggdekorationer av Birgit Broms Sandberg och deras gemensamma dotter Helen Broms Sandberg.

– Det var ett grovt och ansträngande arbete eftersom vi fick gå igenom alla färger och sedan bygga på dem i två omgångar. Men när vi fick se slutresultatet var det verkligen värt allt arbete, berättar Birgit.

Förutom målningarna på Hotel Park Avenue har Ragnar Sandberg även dekorerat en hall på Zoofysiologiska Institutet i Uppsala samt dekorerat Redaresalens väggar, en privatsal på Operakällan i Stockholm.

Carina Andersson
Göteborgs Stads kulturförvaltning


Fakta Sandberg

Ragnar Sandberg föddes 1902 i Sanne i Bohuslän och dog i Stockholm 1972.

Han utbildades på Valands Målarskola i Göteborg 1920-25, där även Göteborgskoloristerna Ivan Ivarson, Åke Göransson och Inge Schiöler studerade. Sandberg målade gärna kustbilder och figurer med spontan färgdyrkan och lekfullt ljusspel. Från 1947 till 1958 var Sandberg professor i måleri vid Konsthögskolan i Stockholm.