Kultur & fritid »»

[Publicerad 2015-06-09]

Regnbågsflaggan hissas på Gustaf Adolfs torg

När regnbågsflaggan hissas på paradstängerna på Gustaf Adolfs torg onsdagen markerar det Göteborgs Stads officiella invigning av West Pride. Första gången flaggan hissades på torget var 2011. Foto: Seroj Ghazarian
När regnbågsflaggan hissas på paradstängerna på Gustaf Adolfs torg onsdagen markerar det Göteborgs Stads officiella invigning av West Pride. Första gången flaggan hissades på torget var 2011. Foto: Seroj Ghazarian

Nu börjar West Pride! Sveriges modigaste manskör - Hellmans Drengar - medverkar när regnbågsflaggan hissas på Gustaf Adolfs torg på onsdag 10 juni. Det markerar Göteborgs Stads officiella invigning av festivalen West Pride, numera ett säkert sommartecken i Göteborg.

Läs också: Hallå där Claes Nyström, initiativtagare till Hellmans Drengar!

West Pride 2015 har redan smygstartat, med en filmfestival på Blå Stället i Angered. Men på onsdag är det officiell invigning för ett mycket omfattande festivalprogram 10 till 14 juni.

Göteborgs Stad har deltagit i West Pride sedan 2007, som en del i arbetet för mänskliga rättigheter och för en kommunal service som inte diskriminerar någon.

Eget tält i Regnbågsparken
Även i år har staden ett eget tält i Bältesspännarparken, som under West Pride döps om till Regnbågsparken. I tältet kommer ett 20-tal olika verksamheter - fackförvaltningar, bolag och stadsdelsförvaltningar - att informera och svara på frågor om hur man arbetar för inkludering.

– Stadens ungdomsmottagningar är också med hela tiden, för att ta in synpunkter och för att berätta hur man arbetar med hbtq-frågor, säger planeringsledare Anna-Carin Jansson på stadsledningskontoret.

– Om man till exempel undrar hur det fungerar att vara äldre hbtq-person i Göteborg kan man gå till tältet och fråga. Eller om man är en ung hbtq-person och vill prata säker sex.

Ny regnbågsambassadör
Sedan förra årets West Pride har Göteborgs Stad fått en ny stadsdirektör, Eva Hessman. Liksom sina företrädare Bengt Delang och Åke Jacobsson är hon utsedd till regnbågsambassadör. Hon har i mejl till chefer i staden uppmuntrat stadens medarbetare att gå med i festivalens avslutande Regnbågsparad, söndag 14 juni.

I paraden samlas Göteborgs Stad bakom en banderoll med budskapet: ”Göteborg – en stad för alla”. I år är det samling för Regnbågsparaden på Götaplatsen klockan 14, tåget avgår klockan 15 längs Avenyn, Brunnsparken, Drottningtorget och avslutas i Trädgårdsföreningen. Sedan blir det allsång i Regnbågsparken, under ledning av Rickard Söderberg och Aleksa Lundberg.

Rapport presenteras
Under West Pride kommer Göteborgs Stad också att hålla ett seminarium om den rapport - Normbrytande liv - som togs fram förra året och som innehöll 22 konkreta förslag till förbättringar. Rapporten presenteras på Stadsbiblioteket fredag 12 juni kl 14.

På Stadsbiblioteket blir det även en öppen hearing med Göteborgs Stads hbtq-råd, Sveriges första och hittills enda kommunala hbtq-råd.

– Här är frågan fri, men inriktningen är att utveckla Göteborg till en mer inkluderande stad. Hearingen är öppen för både festivalbesökare och övriga göteborgare. Vem som helst ska kunna komma med förslag och synpunkter, säger Anna-Carin Jansson.

Hearingen hålls på Stadsbiblioteket lördag 13 juni kl 16.