Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-08-16]

Säg hej till årets kulturkalas

På Barnens Kulturkalas i Trädgårdsföreningen kan barn i åldrarna 0-12 gå på cirkus, segla i kanalen, slöjda och mycket mer. Foto: Dick Gillberg
På Barnens Kulturkalas i Trädgårdsföreningen kan barn i åldrarna 0-12 gå på cirkus, segla i kanalen, slöjda och mycket mer. Foto: Dick Gillberg

Fest för alla. En lindans över Götaplatsen, en libanesisk världsstjärna, ljudkonst för bäbisar. Eller varför inte en tävling i bakelser? Det är ett litet, litet axplock av de 1300 programpunkter för alla intressen och smaker som staden bjuder på under årets kulturkalas.

Göteborgs kulturkalas: Program m m

– Bredden på programmet är stor, och det är en del av vårt uppdrag. Det ska finnas något för alla. Vi har lagt in en högre växel och arbetar hårt med social hållbarhet, säger Tasso Stafilidis som är verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas.

"Många positiva erfarenheter förra året"
Social hållbarhet och tillgänglighet är två viktiga ord på kalaset som drar i gång på tisdagen. Tillgänglighet handlar bland annat om att alla aktiviteter i största möjliga mån ska fungera för exempelvis personer i rullstol, och att många programpunkter syn- eller teckenspråkstolkas. Men också om att det ska finnas något som intresserar alla.

– Vi gjorde många positiva erfarenheter förra året. Bland annat lyckades vi nå många som ofta inte besöker arrangemang som Kulturkalaset. Vi bjöd då in den libanesiska sångaren Elissa, som gjorde en succékonsert på Götaplatsen, säger Tasso Stafilidis.

I år fortsätter kalaset på samma spår genom att bjuda in Najwa Karam, också hon från Libanon.

– Det är en artist som är otroligt känd i världen. Vi hoppas till exempel att hon kommer dra hit många av de 40000 nyanlända som kommit till vår region senaste året.

”Sätt att bryta segregationen”
Ett annat sätt som Göteborgs Kulturkalas sedan 2015 arbetar med social hållbarhet är kampanjen ”Säg hej i tusen bitar”, där skolklasser från olika stadsdelar i Göteborg fått mötas, lära känna varandra och tillsammans skapa ett antal mosaiker som visas på kalaset.

– Göteborg är en av norra Europas mest segregerade städer och kampanjen är ett sätt att försöka bryta det. Vi hoppas att det bidrar till en ökad förståelse mellan människor från olika delar av staden, som ofta har väldigt olika förutsättningar.

Temat ”Säg hej” går igen på många andra sätt under kalaset, som exempelvis tryck på funktionärernas kläder. Tanken är att det ska uppmuntra besökarna att ta kontakt med varandra och kanske möta någon med en annorlunda bakgrund.

Stor delaktighet
Med 1300 programpunkter, 4000 medverkande och 1,5 miljoner beräknade besök är det omöjligt att ge en rättvis bild av utbudet. Vilket så klart är precis som det ska vara på ett kalas där just bredden är poängen. Mia Samuelsson, konstnärlig ledare, säger att en stor del av arbetet har gjorts av de 250-300 olika aktörer som är med och arrangerar.

Förutom huvudarrangörerna Göteborgs & Co deltar bland annat bostadskoncernen Framtiden som bjuder sina hyresgäster på gratis bussresor, Parkeringsbolaget som erbjuder gratis cykeltaxi, Västsvenska paketet som informerar om de kommande stora infrastrukturprojekten och jubileumssatsningen Göteborg 2021 som erbjuder en virtuell tur med den planerade linbanan över Göta älv. Och massor av andra offentliga, privata och ideella verksamheter.

– Vi är stolta över den stora delaktigheten. Vi har stora sångare som Little Jinder och Miriam Bryant, och smalare svenska artister som Slowgold och Wintergatan. Jazz på Liseberg, bio på Göta och vid Kronhuset, bakelsetävling med Göteborgs ungdomsfullmäktige, gatukonst med Artscape och Dans- och teaterfestivalens invigning. Och allt är gratis, säger hon.

Ljud för små öron
Även i år finns ett särskilt område som riktar sig till de yngsta göteborgarna, i åldrarna 0-12 år. På Barnens Kulturkalas i Trädgårdsföreningen kan de bland annat se på cirkus, slöjda, måla, segla i kanalen, lyssna på ljudkonst för spädbarn eller hänga i bibliotekens Harry Potter-tält. Också här är tillgänglighet ett viktigt tema.

– I år har vi för första gången tagit fram en illustrerad karta med bilder, så att även barn som inte kan läsa kan se vilka aktiviteter som finns. Vi utbildar också alla som jobbar här i tillgänglighet, säger Emma Rygielski, producent för Barnens Kulturkalas.