Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-02-04]

Samernas dag firas i Göteborg

Flagghissning, renklämma och jojk. På lördag hissas den samiska flaggan på Gustaf Adolfs torg. För sjätte året i rad firas den samiska nationaldagen 6 februari i Göteborg. Ett firande som fortsätter på Röhsska museet med samisk musik, renklämmor och kaffe.

Sameföreningen i Göteborg har cirka 100 medlemmar. Någon större tillströmning till föreningen är det inte från samernas land eller Sápmi, som det heter på nordsamiska.

– Vi har varit ungefär så många de senaste åren, säger Sven Gunnar Hurri, ordförande i Sameföreningen i Göteborg.

– Göteborg är väl inte första staden man flyttar till om man vill lämna det samiska kärnområdet.

Från Karesuando
Sven Gunnar Hurri växte själv upp i Karesuando, där man talar nordsamiska. Som liten har han erfarenhet av att bo i kåta, att flytta med renarna och att smälta snö för att få vatten. Han flyttade till Göteborg 1973.

– Det är roligt och glädjande att staden anordnar det här firandet av vår högtidsdag. Det är viktigt att det uppmärksammas att det finns samer i Göteborg och kranskommunerna runtomkring, säger Sven Gunnar Hurri.

Han ser det som föreningens främsta uppgift att vara ute i skolor och föreningar och informera om samernas liv och kultur.

– Sedan har vi en del sociala aktiviteter, vi bara träffas och umgås. Så här års blir det oftast i vår lokal i Högsbo, senare på våren ordnar vi träffar och arbetshelger vid vår fina torvkåta ute i Vättlefjäll, berättar Sven Gunnar Hurri.

Flagga och nationalsång
Firandet på lördag 6 februari startar på Gustaf Adolfs Torg, med att den samiska flaggan hissas kl 12.

Konferencieren Seroj Ghazarian håller en inledning och sedan blir det tal av kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova (S) och ledamot Nina Miskowsky (M).

Sven Gunnar Hurri kommer också att hålla ett tal och hans företrädare som ordförande i Sameföreningen, Johannes Marainen, ska läsa en dikt.
Den samiska nationalsången sjungs av Elin Teilus, som även kommer att framföra en jojk.

Vid 13-tiden fortsätter firandet på Röhsska museet på Vasagatan, där man bjuder på renklämmor och kaffe. Och vid 13.30 blir det konsert på Röhsska, med Elin Teilus, Rickard Åström på piano och Anders Waernelius på slagverk. Det är fri entré till firandet på Röhsska.