Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-02-04]

Samernas nationaldag firas på Gustaf Adolfs torg

Artisten Yana Sundgren-Mangi uppträder på 
samefolkens dag på torsdag. Foto: Eva Sundgren
Artisten Yana Sundgren-Mangi uppträder på
samefolkens dag på torsdag. Foto: Eva Sundgren

Högtidlig samlingspunkt. På torsdag 6 februari firas samefolkens dag i Göteborg för fjärde gången, med flagghissning, jojk och tal. ”Det har stor betydelse att man visar uppskattning mot ursprungsbefolkningen i Sverige”, säger Erik Tuolja Jardeby, sekreterare i Sameföreningen i Göteborg.

När den samiska flaggan firats upp i topp klockan tolv kommer Gustaf Adolfs torg att fyllas med en jojk av artisten Yana Sundgren-Mangi. Efter det blir det tal, diktläsning och nationalsång. Aktiviteterna fortsätter sedan på Röhsska museet, där det bland annat erbjuds en prova-på-lektion i de samiska språken.

Samlingspunkt och viktig markering
Samefolkens dag arrangeras av enheten för mänskliga rättigheter och nationella minoriteter i Göteborg i samarbete med Sameföreningen. Erik Tuolja Jardeby är sekreterare och en av talarna under ceremonin.

– Det är fortfarande en ganska ny tradition. Men det byggs på lite för varje år. Det brukar alltid hända lite runtomkring, så det blir en samlingspunkt.
Erik Tuolja Jardeby är glad att Göteborgs Stad uppmärksammar nationaldagen. Det blir en viktig markering av att samer är en del av Göteborg och Sverige.

Hur är det att vara same i Göteborg?

– Det är lite speciellt. Man är same fast man befinner sig utanför Sápmi. Det finns både positiva och negativa sidor med det. Här uppfattas man som exotisk och intressant, så det är oftare positiva tankar om samer här än det kan vara i Norrland. Samtidigt finns det inte så mycket kunskap om samer här. Många vet nog inte ens om att det finns samer i Göteborg.

Erik Tuolja Jardeby är själv uppväxt i Västsverige och lever ungefär som andra göteborgare. Samtidigt är somrarna på fjället och den samiska kulturen en viktig del av hans liv.

Sameföreningen i Göteborg har 180 samiska medlemmar från hela Västsverige, samt 70 stödmedlemmar. Föreningen anordnar flera aktiviteter under året, bland annat renkok, slöjdkurser, surströmmingsskiva och julfirande. De har också öppna träffar då och då i föreningens torvkåta i Vättlefjäll.