Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-09-18]

Särskolor från hela regionen går på Liseberg

Foto: Carin Smederöd
Foto: Carin Smederöd

Egen dag i lugn och ro. Ett Lisebergsbesök i lugn och ro och utan köer. Låter som rena drömmen för många av oss, men för Göteborgs särskoleelever blir det faktiskt verklighet redan nu på fredag. Och inte bara för göteborgarna, utan även för hundratals elever från särskolor runt om i regionen, som för första gången också är inbjudna till nöjesfältet och Särskolans dag.

– Det är ett oerhört uppskattat arrangemang bland våra elever. De har pratat och frågat om det i ett helt år, säger Carina Rådenmark på Kvibergsnässkolan, som ägnat de senaste veckorna åt förberedelser så att besöket ska bli så lyckat som möjligt.

Nära 2000 besökare
Förutsättningarna finns, för på fredag 20 september mellan klockan 12.30 och 14.30 är Liseberg bara öppet för de elever som går på någon av Göteborgs grund- eller gymnaisesärskolor, för att de ska ha parken för sig själva och slippa den stress och hets som annars lätt uppstår i villervallan på ett nöjesfält.

Fast lite trängre än vanligt kan det ändå bli på den här upplagan av Särskolans dag, eftersom man i år även bjudit särskolorna från de övriga kommunerna i regionen. Det har resulterat i att hela 920 barn har anmält sig till kalaset, jämfört med 500 elever förra året, och tillsammans med lärare och vuxna blir det närmare 2 000 besökare under det speciella tillfället.

Träning innan lika viktig
– Men även Kaninlandet är ju nytt för i år, med gott om attraktioner som har plats för många barn utan att det ska behöva bli köer och stress, säger Lisa Siljeblad på Liseberg.

Förutom attraktionerna i Kaninlandet kommer också Jukebox, Farfars bilar och Ponnykarusellen att vara igång för dagens VIP-gäster, som dessutom blir bjudna på isglass, kanelbullar och saft under besöket.

– För våra elever är evenemanget helt fantastiskt, både när vi väl är där men också när vi planerar och förbereder oss för besöket. Många av eleverna är känsliga för stress och har svårt att kommunicera, så vi tränar innan genom att titta på bilder och kartor över attraktionerna, så att de ska känna igen sig när vi kommer dit och kan förklara vad de vill åka och göra, säger Carina Rådenmark.

När de två timmarna med särskolornas egen tid är över öppnar parken för allmänheten, men de elever som vill får gärna stanna kvar.

– Det kan ju hända att några av de äldre eleverna tycker att Kaninlandet är lite för barnsligt, så vi är väldigt tacksamma för att Liseberg bjuder på ett åkband som även gäller resten av dagen, för dem som vågar, orkar och vill stanna kvar, säger Carina Rådenmark.