Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-11-16]

Science fiction-äventyr till alla tredjeklassare

Helen Johansson har skrivit Leonora och glasplaneten som den här veckan delas ut till 6000 tredjeklassare i Göteborg. Foto: Andreas Lübeck
Helen Johansson har skrivit Leonora och glasplaneten som den här veckan delas ut till 6000 tredjeklassare i Göteborg. Foto: Andreas Lübeck

”Välskriven och rolig läsning” Hallå där! Bodil Alvarsdotter, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket, som den här veckan är med och delar ut Helen Johanssons Leonora och glasplaneten till över 6 000 tredjeklassare över hela Göteborg. Varför gör ni det?

– Vecka 46 är nationella barnboksveckan och det här är vårt sätt att manifestera det. Det är 15:e året vi delar ut en bok till alla treor, vilket finansieras av Göteborgs Stads kulturnämnd och Statens kulturråd. Barnen får även en läsdagbok där de kan skriva om vad de läser.

Varför delar ni ut böcker till just treorna?
– Just tredjeklassare är i en ålder då de precis erövrat läsningen och är potentiella lässlukare. Vi hoppas ge dem en bok som visar dem läsningens förtrollade land och förhoppningsvis lämnar de det aldrig.

Hur väljer ni vilken bok de ska få?
– Vi har en referensgrupp med barnbibliotekarier, konsulenter och pedagoger som väljer efter tips från stadens barnbibliotekarier. Det gäller att hitta en bok som varken är för svår eller för lätt. I trean finns både nybörjarläsare och de som läser Harry Potter på egen hand.

Varför fastnade ni för just Leonora och glasplaneten?
– Först och främst för att den är väldigt välskriven och rolig läsning. Leonora är väldigt driftig, våghalsig och uppfinningsrik, men också sårbar och rädd. Hon har alla egenskaper de flesta människor har, men hon är inte en människa utan en junooit med svans. Det finns bara en enda människa i boken och de andra tycker han är jättekonstig som inte har någon svans och dessutom läser dikter. Här är det människan som är annorlunda och det gör att läsaren ställer sig lite utanför och tittar in på sig själv.

Är det första gången ni väljer science fiction?
– Ja. Det saknas verkligen bra böcker i den här genren för åldern sex till tio år, så det känns extra roligt att vi hittat just en science fiction-bok. Något som väldigt många i den här åldern är intresserade av. Det är hennes debut och del två kom precis ut. Ofta kommer barnen in på biblioteket med sina föräldrar när de läst klart och frågar efter andra liknande böcker och då är det extra kul att det finns en fortsättning.

Hur får barnen sina böcker?
– Oftast tar deras lärare med dem till närmaste stadsdelsbibliotek och så delas den ut under festliga former. Det är härligt och lite extra speciellt och något som vi hoppas de ska komma ihåg. Och det tror jag många gör. Både föräldrar och barn jag träffar i jobbet berättar ofta om sin årskurs 3-bok. Det är ett positivt minne de bär med sig.

Får de ta med sig böckerna hem?
– I regel tar de först med dem till skolan, men det är deras egna böcker, så när de är klara där får de ta med dem hem. Alla pedagoger har bjudits in till fortbildning under hösten, där vi bland annat betonar att det här handlar om lustläsning. Det ska inte vara massa krav och tvång, utan här är läsglädjen i fokus.