Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-06-20]

Sebastian och Albert blev vänner tack vare Flyktingguide

”Jag tyckte det lät som en bra grej”. Albert är ljudtekniker från Budapest och Sebastian driver skivbolag i Lerum. Idag är de vänner, med musik som gemensamt intresse. Men de hade nog inte träffats utan Flyktingguide Göteborg. ”Det är ju så enkelt. Om alla kunde göra en liten insats då och då, hade vi nog inte haft problem med att integrera nyanlända”, säger Sebastian Hess.

Han är 39 år, driver skivbolaget Wonderland Records i Lerum och arrangerar konserter och minifestivaler. För åtta år sedan anmälde han sig till Flyktingguide Göteborg, ett sätt för nyanlända invandrare och flyktingar att träffa en ”språkvän”, en guide in i det svenska samhället.

”Ge dem en chans”
– Jag tyckte det lät som en bra grej, utifrån ett allmänt samhällsengagemang, säger Sebastian Hess.

– Det handlar ju om att ge de nyanlända en chans. Om de bara läser SFI (svenska för invandrare) och sedan umgås med enbart sina landsmän, blir inte svenskan bättre. Och då kommer de inte in i samhället.

Albert Handler från Ungern är 33 år och Sebastians tredje språkvän via Flyktingguide Göteborg.

– För mig har det varit toppenbra med en guide, säger Albert som kom till Göteborg för två år sedan.

Stämde bra
Hans flickvän hade fått jobb på en skola i Göteborg för funktionshindrade barn, eftersom hon var kunnig i den ungerska Move and Walk-metoden. Och Albert följde med till Sverige.

Av en lärare fick Albert höra talas om Flyktingguide Göteborg och anmälde att han gärna ville träffa en man i ungefär samma ålder med musikintresse. Det stämde in bra på Sebastian i Lerum.

Deras möten började med lite trevande ”fikahäng”, fortsatte med olika musik-event och har nu lett till kompisskap, jobbkontakter och att Albert utvecklat sin svenska.

– Jag har även träffat andra kompisar via Sebastian, så jag rekommenderar alla jag känner att leta efter en flyktingguide, ifall de vill lära sig svenska utanför skolan, säger Albert.

Fick praktikplats
Han jobbar nu som husvärd på samma skola som flickvännen. Innan dess hjälpte Sebastian till att ordna en praktikplats på Brewhouse i Gårda och har även anlitat Albert som ljudtekniker på konserter.

– Jag har nog haft tur, alla tre killar jag träffat har varit väldigt drivna och måna att lära sig. De har snabbt blivit bättre på svenska och då kan vår relation bli lite mer lik en ”vanlig” kompisrelation, säger Sebastian.

Flyktingguide Göteborg startade som ett EU-projekt 2003 och blev ordinarie verksamhet i kommunen 2008. Efter tio år har man nu listat 1414 svenska guidehushåll och 1819 invandrar- och flyktinghushåll. Och det har lett fram till 1503 matchningar, av vilka Sebastian och Albert är en.

Men Flyktingguide Göteborg gör inte bara sociala matchningar mellan individer, familjer och grupper. Under de tio åren har man genomfört 55 gruppaktiviteter, till exempel att gå på museum, spela bowling eller göra utflykter till Borås djurpark, Slottsskogen eller Trädgårdsföreningen. Gruppaktiviteterna är ett annat sätt att se varandra och staden på.

Studiecirklar också
Man har också arrangerat 28 studiecirklar i allt från simning och cykling för nybörjare till matlagning, handarbete, odling och schack.

– Det är integrationsarbete i praktiken, säger Lahdo Bulun, samordnare för Flyktingguide Göteborg.

– Vi tar tillvara kraften i ideellt arbete och gör det möjligt för vanliga göteborgare att engagera sig och göra skillnad på ett personligt plan.

Ett envist problem har varit långa väntetider, särskilt för de nyanlända männen.

Långa väntetider
I maj i år stod 294 nyanlända och väntade på att få träffa en passande guide. Men det fanns bara 148 anmälda guider. Och de flesta guider som anmäler sig är kvinnor, vilket gör att kötiden för nyanlända män kan bli lång.

¬– Vi försöker att prioritera deltagare som är aktiva och följer upp sin anmälan på olika sätt, säger Lahdo Bulun.

– Våra gruppaktiviteter är vanligen öppna för både matchade och omatchade, man kan komma själv, med en vän eller eventuell familj.

– Men generellt är det fler manliga flyktingar än manliga guider, vilket gör att det blir långa väntetider.

Bristen på manliga guider gör det också svårare att hitta manliga matchningar som stämmer bra med önskemålen. I Sebastians fall var de två första killarna klart yngre än han själv.

Vän på Facebook
– Då är det inte lika lätt att bli kompisar, såvida man inte har ett gemensamt intresse. För kvinnorna funkar det nog bättre eftersom de är så många fler, säger Sebastian Hess.

Han har fortfarande kontakt på Facebook med sin första ”språkvän”, trots att det är åtta år sedan.

– Han kom från Iran och vi träffades i ett halvår. Men hans familj fick inte stanna i Sverige, så alla flyttade tillbaka till Iran, berättar Sebastian.

– Men nu är han jätteduktig på grafisk design och konst, så han har fått stipendium för att plugga vid Yale i USA. Jag har försökt fixa en utställning för honom här i Sverige, men ännu har det inte lyckats…