Kultur & fritid »»

[Publicerad 2012-09-20]

Serbiska seniorer berättar sina livshistorier på Röhsska

En bild från en av vårens träffar på Röhsska. Foto: Nélida Becerra
En bild från en av vårens träffar på Röhsska. Foto: Nélida Becerra

Kulturmöten mellan nationaliteter. De kom för en tid men stannade hela livet. Den erfarenheten har många invandrare och på fredag är det de serbiska arbetskraftsinvandrarnas tur att berätta sina livshistorier och visa upp sin kultur på Röhsska museet. I publiken sitter många nationaliteter som vill åldras tillsammans.

– Det bara växer och växer, i våras var det mellan 80 och 150 personer på träffarna varje gång och under Kulturkalaset kom 400 i alla åldrar! Det är underbart och ska bli spännande att se vart det här tar vägen, säger Nélida Becerra, projektledare för EU-Äldreåret. som tillsammans med olika nationaliteters föreningar, nätverket ”att åldras tillsammans”, Kultur i Väst och Röhsska museet arrangerar kultureftermiddagar för seniorer på Röhsska museet.

Nya träffar under hösten
I våras ordnades tre träffar, då finska, makedonska, uruguayanska och italienska invandrare visade upp sin kultur och berättade hur deras liv som invandrare till Sverige har varit. Under Kulturkalaset hade man folkdanser från olika länder med seniorer med sitt ursprung i Chile, Iran, Sverige och Grekland

– Nu fortsätter vi med det tre nya träffar på fredagseftermiddagar under hösten, då vi först får möta serbisk kultur och historia och sedan grekisk och polsk. Nu vet jag att det bland annat blir serbisk folkdans och –musik, utöver de alltid uppskattade berättelser från ankomsten till Sverige fram till nu som de äldre delar med sig av, säger Nélida Becerra.

Ur Röhsska museets digra samlingar brukar man också visa upp föremål som kommer från det land som kultureftermiddagen handlar om, och deltagarna själva bidrar med saker konst och hantverk hemifrån. För att inte tala om fikat som präglas av varje lands smaker och traditioner.

Reflekterar över integration på äldre dar
Kultureftermiddagarna är en utveckling av det arbete som i slutet av 2011 resulterade i boken ”Vi kom för en tid – stannade hela livet”. Syftet med alltihop är att reflektera över hur människor kan integreras även på äldre dar, hur samhället förbereder sig på att ta hand om åldrande invandrare och hur olika nationaliteter kan finna stöd i varandra och åldras tillsammans.

– Det här konceptet kan fortsätta och utvecklas länge än. Hittills har vi mest inriktat oss på de människor som arbetskraftsinvandrat till Sverige, men vi fortsätter gärna med seniorer som kommit hit som politiska flyktingar också. Vi har ju många som kommit från till exempel Latinamerika, Baltikum, Afrikas horn, Mellanöstern och så vidare, som vi gärna vill möta och lära känna, säger Nélida Becerra.

Kultureftermiddagen hålls på Röhsska museet fredag 21 september kl 13 till 15. Nästa tillfälle är 26 oktober och därefter 21 november.