Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-09-18]

Skräck och hårdrock på konstmuseet i höst

Thomas Ewerhard, Jorn - The Gathering, 2007
Thomas Ewerhard, Jorn - The Gathering, 2007

Med rötter i 1800-talets måleri. Black Sabbath, Entombed och andra hårdrockare drar in på Göteborgs konstmuseum i höst. Här visas hur dagens skräckbilder - skivomslag, foton och dataspel – bottnar i 1800-talets romantiska måleri.

Idag ser vi dödskallar på barnkläder och mängder av blodsugande vampyrer och varulvar i film och TV. Sällan har vår fascination för det kusliga och skrämmande synts så tydligt i populärkulturen.

– Vi har länge diskuterat att göra något kring hårdrockens bilder, säger Per Dahlberg, intendent på konstmuseet.

– Och när vi såg den här kopplingen mellan romantikens måleri på 1800-talet och vårt samtida intresse för skräck, blev det tydligt vad vi ville göra.

Som en rockstjärna
Utställningen som öppnar på lördag 20 september heter ”Skräckromantikens landskap. Från Marcus Larson till Goth.”

Marcus Larson var den nationalromantiske landskapsmålaren som blev mycket framgångsrik och tjänade stora summor på sitt måleri. Men han levde ett självförbrännande liv – lite grann som dagens rockstjärnemyt - och dog utfattig i London, bara 39 år gammal.

– Vi har själva en fin samling Marcus Larson, men har lånat in fler av hans verk, från privata samlingar och andra museer, bland annat en jättestor målning som han gjorde på tio timmar inför en publik i Lund, berättar Per Dahlström.

Förgörande kamp mellan kaos och ordning
– Han var snabbmålare och tyckte om att göra såna konstiga grejer. En gång målade han en solnedgång över havet på samma tid som det tog att spela Beethovens Kreutzersonat, runt 40 minuter.

Marcus Larsons landskap är inga ljusa och glättiga idyller, direkt.

– Han kunde få den mest oskyldiga skogsglänta att verka olycksbådande. Landskapen är skådeplats för den förgörande kamp mellan kaos och ordning som idag åter är högaktuell, säger Per Dahlström.

Från Marcus Larson, född 1825, är det inte svårt att dra en linje till Kristian Wåhlin, född 1971 och uppvuxen i Göteborg, idag bosatt i Höganäs där han har sin ateljé.

- Kristian Wåhlin har målat förlagorna till mer än 200 skivomslag för olika hårdrocksgrupper. Nu visar vi tio av hans originalmålningar, berättar Per Dahlström.

Trailer till dataspelet Skyrim visas på vägg
Mölndalsfotografen Kenneth Johansson är en annan av hårdrockens konstnärer. Han tog omslagsbilden till Dark Tranquillitys första LP Skydancer 1993, en hög, blå himmel med ljuspelare upp i skyn.

– Sedan kom det digitala fotot och vi visar sådana också; en blandning av skivomslag, nutida orginalmålningar och utskrifter av foton, tillsammans med ett 20-tal stora 1800-talsmålningar, säger Per Dahlström.

Och över en hel vägg visas en trailer till dataspelet Skyrim.

– Där finns samma intresse för ett skräckromantiskt landskap med rötter i 1800-talsmåleret som vi ser i skivomslagen. Vi hoppas att vår publik kan se på såväl dåtidens som vår tids bilder med nya ögon, säger Per Dahlström.

Vandrar vidare till Stockholm och Helsingborg
Vernissage blir det på lördag, kl 11-17. Museichef Isabella Nilsson hälsar välkommen kl 14 och utställningen invigs av Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.

Utställningen visas i Göteborg till 25 januari 2015. Redan nu är det klart att den går vidare till Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm våren 2015 och därefter visas på Dunkers kulturhus i Helsingborg hösten 2015.


Skeppsbrott av Marcus Larson. Göteborgs Konstmuseum.