Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-06-22]

Skräpskulpturer, sälsafari och forskning på Västerhavsveckan

På Västerhavsveckans havsverkstad kan man bland annat experimentera, klappa havets djur i klappakvariet och ta sitt eget DNA. Foto: Gunilla Fransson Bangura
På Västerhavsveckans havsverkstad kan man bland annat experimentera, klappa havets djur i klappakvariet och ta sitt eget DNA. Foto: Gunilla Fransson Bangura

Aktiviteter längs hela Västkusten. Den 5 till 13 augusti fylls hela västkusten med olika aktiviteter med anknytning till havet. Under Västerhavsveckan kan man prova på allt från sportfiske, båtturer och sälsafari till att hjälpa till med havsforskning eller städa havet från skräp.

Nedskräpning av havet, oavsett om det handlar om små, små mikroplaster eller plastkassar och annat synligt skräp, är ett stort miljöproblem. Detta uppmärksammas särskilt på årets upplaga av Västerhavsveckan, som är en temavecka om havsmiljö som anordnas av Västra Götalandsregionen tillsammans med ett 90-tal andra aktörer där Göteborgs Stad ingår.

Vattenaktiviteter längs hela Västkusten
– I år trycker vi särskilt på frågan om plast och skräp i havet. Som på Askimsbadet, där man bland annat kan bygga skulpturer av strandskräp tillsammans med konstnären Marie Gayatri och kolla in Göteborgs Stads park- och naturförvaltnings strandstädarbåt, säger Gunilla Fransson Bangura som är projektledare för Västerhavsveckan på Västra Götalandsregionen.

Under Västerhavsveckan, som pågår den 5–13 augusti, kommer det anordnas en mängd olika vattenaktiviteter längs hela Västkusten – från Kosterhavet i norr till Kullaberg i söder.

– Man kan verkligen göra allt möjligt: följa med på forskningsfartyg, åka på sälsafari, klappa sjöstjärnor, snorkla och dyka – det händer massor av saker helt enkelt.

Hjälp forskarna att spana efter blåskrabba
Syftet med veckan är att öka människors kunskap om havet, forskning och miljöproblemen.

– Vi vill öka medvetenheten om havets betydelse och hur det mår, så att vi kan leva med havet på ett hållbart sätt. Så att människor känner sig säkra när de vistas där och samtidigt tar hand om det genom att till exempel inte skräpa ner, säger Gunilla Fransson Bangura.

Ett konkret sätt som privatpersoner kan hjälpa forskningen är att hålla utkik efter den invasiva arten blåskrabba, som bland annat nyligen hittats i Stenungsund. Den härstammar, liksom ullhandskrabban, från Stilla Havet och riskerar att tränga undan vår vanliga strandkrabba och påverka havets ekosystem. Om man som privatperson hittar invasiva arter kan man rapportera sitt fynd på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

Undervattenskamera visar livet under ytan
Förutom på Askimsbadet kommer Västerhavsveckan dyka upp på flera platser i Göteborgsområdet. Inte minst i Nordstan, där man under hela veckan kommer kunna lyssna på föreläsningar, se på havsfilm och ta del av spännande havsforskning. Där kommer också Havsverkstan, där barn och unga bland annat kan klappa sjöstjärnor och lära sig mer om hav och vatten, att göra ett besök.

– Havsverkstan besöker också Vrångö, där det dessutom kommer att vara en så kallad Bioblitz. Det är en sorts medborgaforskning, där man tillsammans inventerar en plats för att se vilka djur och växter man hittar. På Vrångö kommer det finnar vattenkikare, håvar och spänner att låna, och dessutom en fjärrstyrd undervattenskamera som visar allt som lever nere i vattnet. På Vrångö kommer också Botaniska trädgården att vara på plats och berätta om sitt martornsprojekt, där de planterat ut hotade skärgårdsväxtarter, säger Gunilla Fransson Bangura.

Sillviks badplats i Torslanda är en annan av platserna som får besök under Västerhavsveckan. Också här gör park- och naturförvaltningens stadstädarbåt ett nedslag, och dessutom kan man låna en bok på strandbiblioteket eller lyssna på livräddningssällskapet som informerar om vattensäkerhet.

På andra håll i och runt stan blir det kajakpaddling, krabbfiske, sportfiske, vandringar… Det finns, kort sagt, mycket att göra för de som är nyfikna. Hela programmet, och tider för aktiviteterna, finns på länken nedan.


Kajakpaddling på Öckerö och Hinsholmen. Foto: Gunilla Fransson Bangura


Sälsafari. Foto: Gunilla Fransson Bangura