Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-08-30]

Sommarjobbande ungdomar skapade väggkonst i Backa

Konstnären Benny Cruz, t h, har tillsammans med sommarjobbande ungdomar skapat ännu en stor väggmålning i Göteborg.
Konstnären Benny Cruz, t h, har tillsammans med sommarjobbande ungdomar skapat ännu en stor väggmålning i Göteborg.

Vänskap, kärlek och fred. Utescenen vid Backa kulturhus på Hisingen har fått en stor, känslofylld muralmålning i sommar. Feriearbetande ungdomar har skapat konstverket på tre veckor, under ledning av konstnären Benny Cruz.

”Vänskap, kärlek och fred” är temat för målningen. Människor med röda, bultande hjärtan håller om varandra medan en varm sol lyser över dem. Bussen till Backa och fotbollsklubben Hisingsbacka FC är med på ett hörn också.

– Vi ville ha en förankring i kulturhuset, så vi utgick från ett keramikkonstverk om vänskap som elever från Brudbergsskolan gjorde på 80-talet och som finns i huset. Sedan breddade vi det till vänskap, kärlek och fred, säger Benny Cruz.

Många målningar
Han är själv uppvuxen i Backa och har länge velat göra en muralmålning just här.

– Det var på gång redan förra sommaren, men då krockade det med andra projekt. Roligt att det äntligen blivit av, säger Benny Cruz.

Han har tidigare muralmålat Stadsbiblioteket, låtit förskolebarn göra en 100 kvm stor målning i Lundbybadet, har målat Olof Palmes ansikte vid Röda Sten, Håkan Hellström på Andra Långgatan och mycket annat.

Nu har han och olika barn- och ungdomsgrupper målningar på gång bland annat vid Vårväderstorget, Frölunda Torg, Friskväderstorget och i Sandarna.

Mer livfullt
Målningen i Backa gjordes av 16 ungdomar inom ramen för stadsdelens feriejobb för årskurs 9. De fick hjälp av Benny Cruz och ungdomshandledare Emma Sladinovska, vars löner under de tre veckorna betalades av stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen. Familjebostäder och park- och naturförvaltningen bekostade färg, penslar och skyddskläder.

Scenen finns alldeles utanför kulturhuset på Selma Lagerlöfs torg.

– En vanlig synpunkt från Backabor har varit att torget ser tråkigt ut och behöver rustas upp, särskilt scenen har nämnts, säger Maria Fridén, utvecklingsledare på stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen.

– Många har tyckt att scenen kunde göras roligare och finare och då förhoppningsvis användas mer. Med målningen ville vi göra hela torget snyggare, roligare och mer livfullt.