Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-06-10]

Stadens bibliotekarier bjöd på regnbågsfärgad sagostund

Foto: Camilla Adolfsson
Foto: Camilla Adolfsson

Högläsning och boktips i West Pride-tältet. Stjärnfamiljer och transpersoner tillhör knappast det som är vanligt i barnlitteraturen. Men böckerna finns och utbudet växer. I stadens West Pride-tält står en hel hylla med inkluderande barnlitteratur och vid ett par tillfällen har det även bjudits på sagostund.

De regnbågsfärgade sagostunderna är ett samarrangemang mellan Stadsbiblioteket och Jämlikt Göteborgs satsning ”Staden där vi läser för våra barn”. På plats för att läsa högt och lotsa besökarna in i barnlitteraturen är bibliotekarier från stadens olika bibliotek.

Michaela Gutierrez från Kortedala bibliotek är en av dem. Hon tycker att det börjar finnas allt fler böcker som både väcker läslust och förtjänar en regnbågsflagga på omslaget.

- Den här är bra, säger hon och visar upp boken ”Sovdags för Lydia” av Moa-Lina Croall och Klara Persson.

− Den innehåller två hbtq-föräldrar. Det bästa med boken är att de två mammorna bara finns där, helt naturligt, fortsätter Michaela Gutierrez.

Böcker som stärker barnen
Även bibliotekarien Gittan Classen från Torslanda bibliotek är i tältet för att läsa för barn och vuxna. Hon tipsar om ”Konrads klänning” av Åsa Mendel-Hartvig och ”Kon som visst kunde klättra”, skriven av Gemma Merino.

− ”Kon som visst kunde klättra” har inget direkt hbtq-tema men den stärker barn att tro på sig själva, vilket är minst lika viktigt i sammanhanget, säger Gittan Classen.

Hon säger att satsningen på ”Staden där vi läser för våra barn” får betydelse även ur ett hbtq-perspektiv.

− När vi läser mycket och olika sorters böcker för barnen är chansen större att de får flera perspektiv på saker och ting och att möjligheten att bilda sig en egen uppfattning ökar.

West Pride en viktig arena
Margareta Forsberg, samordningschef för Jämlikt Göteborg, konstaterar att stadens satsning på högläsning självklart ska finnas med i så många sammanhang som möjligt.

− Alla stadens verksamheter ska jobba med likabehandling och mänskliga rättigheter. Vi måste tänka normkritiskt och inkluderande i alla processer vi har igång, säger hon.

Projektledaren för Staden där vi läser för våra barn, Malin Omland, är inne på samma spår.

− West Pride är en otroligt viktig arena att finnas med på och här har vi valt att lyfta ett normkritiskt perspektiv på barnlitteraturen. Planen framöver är att vi även ska synas på kulturkalaset och bokmässan.

Samtidigt pågår en massa aktiviteter i stadsdelarna, säger hon.