Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-04-16]

Stadsbibliotek slår upp portarna om en vecka

Foto: Anja Sjögren
Foto: Anja Sjögren

Bred satsning på barn och unga. Drygt två års väntan är över - onsdagen den 23 april slår stadsbiblioteket åter upp portarna. 30 procent större än tidigare och med massor av nya möjligheter - inte minst för barn och unga.

Ända sedan Göteborgs stadsbibliotek invigdes 1967 har människor vallfärdat till Götaplatsen för att låna, läsa, lära och mötas. En del av dem har hängt på låset redan på morgonen.
– Under ett år kunde vi ha 1,2 miljoner besök, konstaterade Christina Persson, stadsbibliotekets chef när hon på onsdagen stolt visade runt i det ny- och ombyggda bibliotek som slår upp portarna på världsbokdagen, onsdagen den 23 april.

Glasade fasader och ljust tegel
Sedan stadsbiblioteket stängde i mars 2012 har göteborgarna nyfiket kunnat följa förvandlingen på lite håll - kanske så småningom också spanat upp mot de glasade fasaderna med det ljusgula teglet och undrat över hur det egentligen skulle bli där innanför skalet. Nu vet vi. Först och främst: biblioteket har blivit större. Mycket större.

– 9 000 kvadratmeter har byggts om och 3 700 kvadratmeter har tillkommit, säger Christina Persson som också räknar med att programverksamheten ska dubblas; från 400 till 800 arrangemang om året.

Möte mellan nytt och gammalt
Det var en utmaning för de tävlande arkitektkontoren att utnyttja den trånga tomten på bästa sätt. Erséus Arkitekter som gick segrande ur striden har lämnat markplanet orört, men byggt till bibliotekets tre övre våningar mot Kungsportsavenyen och Berzeliigatan.

Dessutom har man kompletterat med en ny tillbyggnad i norr, mot Park Aveny hotell. Och det är där - i mötet mellan det gamla och nya - som den nya inbjudande entrén finns. Som en förlängning av Geijersgatan om man så vill.

Den hängande glasfasaden öppnar mot det pampiga stadsrummet utanför, och släpper in generöst med solljus. Ibland så mycket att man på olika sätt måste skärma av för att ljuset inte ska bli störande. Men de många sköna läsplatserna i de nybyggda gallerierna har potential att snart bli mycket populära.

Ett generöst kafé med möjligheter till tidningsläsning hör förstås till, och en trappa ner – finns ytterligare en kaffebar.

Dubbelt så stort för barn och unga
Det är framför allt de yngre generationerna som nu får spännande möjligheter på dubbelt så stor yta som tidigare.

I avdelningen för de allra yngsta barnen bjuder mjukt rundade hyllor in i sagans värld, och i det nya berättarrummet Tellus kan man lyssna på någon som berättar - eller kanske själv hitta en avskild vrå med favoritboken.

Barnavdelningen håller till på entréplanet medan Dynamo för de äldre ungdomarna tar plats en trappa ner.

”Ett lite kaxigare bibliotek”
En vecka före den stora invigningen är det fortfarande gott om hantverkare inne i huset. Massor av fixande återstår att lösa.

– Så kommer det att vara ett tag. Vi har en hel del kvar att ordna bakom kulisserna, men nu längtar vi efter att få öppna. Det har varit en lång resa, konstaterar Christina Persson.

För arkitekten Peter Erséus från Erséus Arkitekter var det också en väldigt speciell dag.

– Hit till biblioteket på Götaplatsen tog jag mig var och varannan dag när jag var liten. Nu känner jag stor ödmjukhet inför att få ha varit med om det här arbetet, och tycker att en byggnad som stadsbiblioteket - med den här platsen i staden - har all rätt vara lite mer oblyg. Lite kaxigare.


Foto: Anja Sjögren.


Foto: Anja Sjögren.


Foto: Anja Sjögren.