Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-04-19]

Stadsbiblioteket firar bokens makt på Världsbokdagen

Del ur illustration av konstnären Tom Bogaard
Del ur illustration av konstnären Tom Bogaard

Till kamp mot analfabetism. En människorättsaktivist från Turkiet, en ljudkonstnär från Berlin och en målare från Holland. Men i fokus står boken, författare och deras betydelse för att sprida kunskap och förståelse mellan människor. Den 23 april firas världsbokdagen på Stadsbiblioteket.

Sedan 1995 firas världsbokdagen den 23 april. Det är Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, som instiftade dagen för att rikta uppmärksamheten mot böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och att bidra till ökad tolerans.

Fängslad författare
På Stadsmuseet firas världsbokdagen med uppläsningar, samtal och musik. En författare vars texter kommer att läsas är människorättsaktivisten Aslı Erdoğan. Hon är kolumnist och rådgivare på den turkiska dagstidningen Özgür Gündem. I augusti 2016 genomförde den turkiska polisen en razzia mot tidningen och beslagtog material under förevändningen att den skulle sprida propaganda för PKK. Tidningen stängdes ner och i dag hålls Aslı Erdoğan fängslad och riskerar livstids fängelse. Under världsbokdagen kommer hennes texter läsas av Thomas Andersson från Rámus förlag.

Andra medverkande under dagen är bland annat Tom Bogaard, Hanna Hallgren, Anneli Jordahl, Aleksander Motturi och Pär Thörn.

Viktigt verktyg
Böcker är effektivt verktyg i arbetet med fattigdomsbekämpning och fredsbyggande. Därför är målet med Världsbokdagen att uppmuntra författare att kämpa mot analfabetism.

Världsbokdagen på Stadsbiblioteket arrangeras genom ett samarbete med Författarcentrum Väst och med stöd av Svenska Akademien.