Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-11-02]

Stadsbiblioteket firar Shakespeare med temavecka på höstlovet

I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog.
I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog.

Teaterlek, bokcirkel och film. Hallå där Paula Wahlblom, programansvarig på Göteborgs stadsbibliotek. Just nu kör ni en temavecka om Shakespeare, varför har ni valt att lyfta fram honom just under höstlovet?

– I år är det är 400 år sedan Shakespeare dog så vi vill fira denna store författare genom att uppmärksamma hans gärning. När vi började planera visade det sig att Stadsteatern redan hade planer på Shakespeare-tema den här veckan, så vi bestämde oss för att samarbeta. På så sätt bjuder vi våra besökare på ett ännu större och matigare program.

Så vad händer i veckan?
– Vi visar en del filmer baserade på Shakespeares pjäser, diskuterar hans författarskap och översättningarna av hans verk. Och så har vi en bokcirkel där vi diskuterar En midsommarnattsdröm, Hamlet och Shakespeares sonater.

Behöver man ha läst böckerna i förväg?
– Nej, man är välkommen in till biblioteket och låna sitt exemplar och så pratar vi om texterna här.

Vad gör ni mer?
– På fredag har vi en teaterlek för alla barn mellan nio och tolv år. Vi har tagit fram olika repliker ur verken och så använder vi dem för att bygga upp en helt ny pjäs. Det går bra att anpassa replikerna så att det blir en dialog som passar i dag. Sedan är ju höstlovet numera ett läslov och det har vi tagit fasta på genom att fokusera ganska mycket på läsningen och läsande, inte bara när det gäller Shakespeare. Så egentligen har vi två teman, Shakespeare och läsande.

Varför tror du Shakespeare fortfarande är så stor?
– Jag tror att det handlar om att han fokuserar på allmänmänskliga teman som har varit viktiga för människor i alla tider. Existentiella livsfrågor som fångar det som alla människor bär inom sig.

Har ni några andra aktiviteter under lovet?
– Till helgen är det Planetafestivalen och då har vi bjudit in Alex, en konstnär från Elfenbenskusten, att göra smyckeskonst på barnavdelningen. Dit är alla från sex år och uppåt välkomna.

Observera! Alla programpunkter är gratis, men för att se filmerna måste du ha fyllt 15 år.