Kultur & fritid »»

[Publicerad 2018-06-11]

Stadsmuseet samlar in göteborgarnas berättelser

Matpaus utanför basarerna på Kungstorget. Foto: Göteborgs stadsmuseum
Matpaus utanför basarerna på Kungstorget. Foto: Göteborgs stadsmuseum

Lyfts fram under 400-årsjubileet. Vill du vara med och berätta historien om Göteborg? I jubileumssatsningen ”Göteborg berättar” samlar Göteborgs stadsmuseum in berättelser från 100 göteborgare, som tillsammans ska måla en bild av livet i staden.

Läs mer här om du vill berätta

Berättelserna som samlas in kommer att lyftas fram på olika sätt i samband med Göteborgs 400-årsjubileum 2021, och stadsmuseets mål ska intervjua ett brett urval av människor från hela staden – gamla och unga, män och kvinnor, nyanlända såväl som göteborgare sedan generationer tillbaka. Frågorna kretsar kring intervjupersonerna eget liv, deras relation till staden och personliga intressen. Genom att berätta enskilda göteborgares historier skapas en större bild av staden Göteborg – just nu.

Samlade in allt utom berättelser
En av dem som genomför intervjuerna är Marie Nyberg, intendent på Göteborgs stadsmuseum. Hon berättar att en liknande dokumentation gjordes förra gången staden fyllde jämnt.

– I samband med 300-årsjubileet gjordes en stor inventering där man samlade in föremål och dokumenterade bland annat människor arbete och stadens industrier. Ett jättestort insamlingsarbete som gett oss mycket fint material. Men inte en enda människas egna berättelse finns nedskriven – ingenting. Därför tänkte vi detta jubileet låta folk prata och samla in deras berättelser, säger hon.

Stadsmuseet har använt sig av intervjuundersökningar som ett sätt att dokumentera samtiden sedan 1970-talet, men ingen så här bred insamling har tidigare gjorts.

Positiv bild
Hittills har Marie Nyberg och hennes kolleger betat av 18 intervjuer och har alltså 82 kvar. Själv har hon genomfört ungefär sex intervjuer hittills.

– Det är jättespännande att höra allas personliga berättelser och åsikter kring Göteborg. Alla har ju sin historia och ingen är den andra lik. Hittills har det varit en väldigt positiv bild, men jag vet inte om det är representativt eller om det kan vara så att de som söker sig till oss generellt är mer positiva, säger hon.

Vill nå ut brett
De som jobbar med projektet är måna om att få en spridning bland intervjupersonerna så att urvalet blir så representativt som möjligt. Därför kommer de också att söka upp grupper som inte själva tar initiativ till att delta. Bland annat genom att besöka stadsdelsbiblioteken och kontakta Göteborgs ungdomsråd och olika pensionärsorganisationer. Totalt ska 10 personer från var och en av stadens 10 stadsdelar intervjuas.

Exakt hur resultatet kommer att redovisas är ännu inte bestämt. Kanske blir det en bok.

– Vi vet inget säkert ännu. Men vi hoppas att det ska bli en trycksak, en bok, där de hundra intervjuerna sammanställs. Eftersom varje intervju är ganska lång kommer vi att få göra ett urval. Men vi får se vad som händer tills 2021, tiden går fort, säger hon.