Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-11-09]

Stadsmuseet visar kännbara konstverk för alla sinnen

Resonant bodies av Julia Adzuki med Sindri Runudde och Teresia Lindberg. Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum
Resonant bodies av Julia Adzuki med Sindri Runudde och Teresia Lindberg. Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum

Välkommen att klämma, klättra och lukta. På utställningen Kännbart får besökarna klättra och känna på konstverken, som alla är skapade utifrån att betraktaren saknar syn och hörsel. ”Men alla får ut väldigt mycket av utställningen eftersom den är så inbjudande”, säger Annika Ottander, initiativtagaren till Kännbart.

Kännbart är ett samarbetsprojekt, ett konstprojekt och en vandringsutställning, som efter besök i bland annat Örebro, Umeå, Luleå och Rättvik nu har kommit till Göteborgs stadsmuseum.

"Man får vara barnslig"
Utställningen har ett folkbildande anslag för tillgänglighet och dövblindhet. Projektet vill skapa möten mellan teckenspråksvärlden och konstscenen. Konstnären Annika Ottander är initiativtagare.

– Jag har känt hela livet att vi saknat det kännbara. Jag har längtat efter konst som man får närma sig inte bara med synen, utan med alla sinnen. Konst som är direkt och som kan upplevas av alla, även personer som har dövblindhet eller begränsad syn och hörsel. Då har vi hittat en metod att inkludera alla, säger hon.

Annika Ottander berättar att utställningen mottagits översvallande positivt runt om i landet.

– Konsthallarna har fått nya grupper som besökare. Inte bara personer med hörsel- och synnedsättning, utan också barnfamiljer som tycker det här är spännande. Utställningen är för alla sinnen och för alla åldrar. Man får vara barnslig, klämma och känna.

Låna ögonbindel, hörselkåpor och specialglasögon
Bland de sju konstverken som visas på Stadsmuseet finns SÖK av Nadja Ekman. Det är ett fotografi överförd till en stor tygtavla. Det visar en kvinna i en svartbränd skog. Hon har riktigt hår och kläder, och från hennes läderbälte finns koppel till fyra hundar som står framför fotografiet.

– Hon håller citronmellis i händerna, så där kommer luktsinnet in också, säger Annika Ottander.

För den som inte har någon syn- eller hörselnedsättning finns det hörselkåpor, ögonbindel och specialglasögon att prova på utställningen.

– Besökarna kan ledsaga varandra, det ger en helt annan upplevelse. Men det är inte ett tvång, bara ett erbjudande som kan trigga igång andra sinnen, säger Annika Ottander.

Pågår till 17 februari
Göteborgs stadsmuseum har arbetat mycket med tillgänglighet de senaste åren.

– Inte minst genom projektet FunkTek som vill göra kultur tillgängligt för alla. Så vi är jätteglada att få ställa ut Kännbart här hos oss och visa att alla oavsett funktionsvariation kan uppleva konst och kultur, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum.

Utställningen Kännbart finns på Göteborgs stadsmuseum till 17 februari 2017.


Blå Kongo av Sindri Runudde. Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum