Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-10-01]

Stadsmuseet visar utställning om romernas förintelse

Foto: Luminita Mihai Cioabã
Foto: Luminita Mihai Cioabã

Fotografier, film och föredrag. Utrotningslägret Transnistrien är okänt för de flesta. Men under andra världskriget förintades tusentals romer just här. I utställningen ”Den okända förintelsen” – som öppnar på Stadsmuseet den 5 oktober – får vi ta del av de överlevandes egna berättelser.

Romernas förintelse under andra världskriget är dåligt dokumenterad. I många fall finns ingen information alls att tillgå, trots att många romer mötte samma öde som ett stort antal judar.

− Det som hände i Transnistrien blev inte känt förrän så sent som 2004, säger Fred Taikon, som är redaktör för tidskriften É Romani Glinda och som varit med och producerat utställningen ”Den okända förintelsen”.

Överlevande berättar i text
Utställningen har turnerat runt i Sverige i fyra år och bygger på fotografier som togs i samband med filmen ”Romska tårar” av rumänska fotografen och filmaren Luminita Mihai Cioabã. Hon har samlat berättelser från flera av dem som överlevde lägret i Transnistrien.

− Det finns inget dokumenterat från själva Transnistrien. Utställningen visar därför inga hemska bilder, utan det är bilder på människorna som intervjuades i filmen ”Romska tårar”. Men bildtexterna med vad de har att berätta är desto hemskare, säger Fred Taikon.

När utställningen invigs under lördagen är Fred Taikon på plats för att tillsammans med Mia Taikon hålla ett föredrag om förintelsen av romer. Efter det visas filmen, som även kommer att rulla på museet de veckor som fotoutställningen gästspelar som ett inslag i museets pågående utställning ”Vi är romer”.


Foto: Luminita Mihai Cioabã


Fotnot

Utställningen pågår till och med den 26 oktober. På invigningsdagen lördag 5 oktober håller Fred och Mia Taikon en föreläsning kl 13.00.