Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-06-01]

Stadsvandring för nyanlända i Göteborgs skärgård

Foto: Peter Svenson
Foto: Peter Svenson

Besök på Brännö, Hönö och Öckerö. Guidade stadsvandringar i centrala Göteborg är populära, inte minst bland nyanlända som vill lära känna sin nya hemstad. Många nya och gamla göteborgare har också varit nyfikna på skärgården. I helgen ordna stadsvandring för nyanlända på Brännö, Hönö och Öckerö, med guidning på svenska och tolkning på somaliska och arabiska.

– Det har varit ett tydligt önskemål från många göteborgarna, när vi frågat hur man önskar utveckla staden inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021: gör skärgården mer tillgänglig! säger Annelie Karlsson på Göteborg & Co.

Samma önskemål har hörts från många deltagare vid de populära guidade stadsvandringarna inne i centrum, och nu är en hel del förändringar på gång för att möta efterfrågan. Till exempel kommer vissa av färjorna till södra skärgården att få en ny rutt under de badvänliga sommarmånaderna, med start 19 juni, och ha centrala Stenpiren som ändhållplats på fastlandet, istället för Saltholmen.

Enkel resa tur och retur
– Vi har också blivit inspirerade av det arbete som Integrationscentrum har gjort i samarbete med Stadsmuseet, med att till exempel arrangera stadsvandringar för nyanlända och översätta kartorna till sex olika språk. Därför kommer vi nu i helgen att ordna guidade turer för nyanlända till Göteborgs Skärgård, för att visa hur lätt det är att ta sig dit och vad man kan göra där, säger Annelie Karlsson.

Totalt finns det plats för 120 deltagare i den här första omgången, som sker lite grand på prov. På lördagen den 4 juni går båten från Saltholmen till Brännö, där en fyra timmar lång vandring väntar, och både lördag och på söndag 5 juni går bussen från centrum till Hönö och Öckerö, där man under fem timmar bland annat kommer att besöka Fiskemuseet och fika på hembygdsgården. Allt med guidning på svenska och tolkning på somaliska och arabiska.

Fler resor i höst
– Vi siktar på en fortsättning i höst, kanske med besök på andra öar, som Vrångö. Vi ser det som ett viktigt inslag i att förverkliga ett av målen inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021 – att öka rörligheten i staden och ”bygga broar” mellan alla våra invånare, säger Annelie Karlsson.