Kultur & fritid »»

[Publicerad 2002-11-09]

Startskottet gick för Ruddalens skrinnarcentrum

De första göteborgarna åker i den nya hallen
De första göteborgarna åker i den nya hallen

Sveriges nya skrinnarcentrum i Ruddalen i Göteborg invigdes med ett startskott på lördagen. Den 400 meter långa skrinnarbanan har fått tak för att ge vind- och regnskydd för skridskoåkarna. Målet är fler åktider för skolor och allmänhet och fler nationella och internationella tävlingar. Närmast blir det världscuptävling och i februari allround-VM i skridsko.

- Det här är en dag som innebär svensk skridskos överlevnad och pånyttfödelse, sa invigningstalaren Lars-Åke Skager, som är ordförande i Svenska skridskoförbundet.

Han uppmanade göteborgarna att nyttja den nya hallen.

- Ska Ruddalens allvädersbana bli något för framtiden så hänger det på er. Se till att komma hit och utnyttja banan, sa Lars-Åke Skager.

Unik i Sverige

Allvädersbanan som skyddar mot regn och blåst är unik i Sverige. Göteborgs Stad och skridskoförbundet hoppas locka fler att åka när det inte längre är så väderkänsligt. En väderskyddad skridskobana betyder också mycket för dem som tränar.

Göteborg är Sveriges skridskohuvudstad. Skridskoförbundet ligger i Göteborg och Katrinelundsgymnasiet är bland annat ett skridskogymnasie med elever från hela landet. IK Wega och IFK Göteborg är två av de klubbar som kommer att nyttja den nya hallen.

OS- och VM-medaljörer invigde

Roland Schüler, ordförande för idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg invigde allvädershallen genom att skjuta startskottet för de två OS- och VM-medaljörerna Johan Granath och Thomas Gustavsson.

- Vi vill att Göteborg ska vara Sveriges skridskocentrum, sa Roland Schüler.

Lars-Gunnar Björklund, som är skridskoakademins sekreterare var nöjd och tyckte att det var en fin arena. Han har stora förhoppningar.

- Jag tror att svensk skridsko kommer att få en kick framåt.

Kostade 33 miljoner att bygga

Hallen har kostat sammanlagt 33 miljoner kronor att bygga. Göteborgs Stad har stått för 28 miljoner kronor. De övriga fem miljoner kronorna kommer från skridskoförbundet.

Den nya hallen är byggd så att utomhuskänslan inte ska försvinna. Ena långsidan saknar helt vägg och inga väggar är helt täta, det går att se mellan brädorna.

- Det ska inte vara en inomhushall. Känslan ska vara att man har naturen inpå knuten och är utomhus, säger Carola Helltén, som är idrottschef i västra Göteborg.

Göteborgarna ska lockas att åka


Carola Helltén vill nu locka fler göteborgare att åka skridskor. Det finns planer på öppet hus för allmänheten och pröva på-aktiviteter. Idag åker cirka 50.000 göteborgare på allmänhetens åkning i Ruddalen varje år.

Sommaraktiviteter

Den nya arenan gör det också möjligt att ha andra verksamheter där året runt. På sommaren kan den till exempel användas för inlinesåkning med en 200 meter lång bana, för inlineshockey med en rink eller för hästhoppning om skrinnarbanan täcks med sand.

Fler bilder från invigningen:

klicka på bilden
Rörliga bilder från hallen:

Ruddalen_invigningsåkare.AVI