Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-02-18]

Sverigefinländarnas dag firas på tre ställen i Göteborg

Officiellt firande på Röhsska. Sagor på två språk, pannkakor och finska pinnar. Det är några av inslagen när Sverigefinländarnas dag för första gången uppmärksammas på Alfons Åbergs kulturhus. Även på Bio Roy och Röhsska museet firas det för fullt på måndag 24 februari.

2011 blev Göteborg en del av det finska förvaltningsområdet och sedan 2012 firas Sverigefinländarnas dag i staden.

− Det är viktigt att de nationella minoriteterna får synas och känna att de är en del av det göteborgska samhället. Att fira den här dagen är en viktig symbolhandling, säger Antti Yliselä, som är planeringsledare för det finska förvaltningsområdet vid stadsledningskontoret.

Sverigefinsk identitet diskuteras
Årets firande äger rum på tre platser – Röhsska museet, Bio Roy och Alfons Åbergs kulturhus. Programmet startar klockan 13.00 på Alfons Åbergs kulturhus och Bio Roy.

− Vi arbetar med att få in firandet i stadens rutiner och ut på stadens kulturinstitutioner. I år är det första gången vi är på Alfons Åbergs kulturhus, säger Antti Yliselä.

På Bio Roy blir det diskussion om den sverigefinska identiteten. På plats är Kai Latvalehto, som blev årets Sverigefinne 2013 och är känd från dokumentärfilmen ”Ingen riktig finne”.

− Han ska berätta om egna erfarenheter av att vara mellan två kulturer och två språk, säger Antti Yliselä.

SVT sänder webb-tv
Det officiella firandet äger rum på Röhsska museet med start klockan 15.30. Det innehåller bland annat diktläsning, musik med bland andra Dimitri Keiski och Sverigefinska skolans barnkör och tal av kommunalråden Thomas Martinsson (MP) och David Lega (KD).

− Nytt för i år är att vi har det officiella firandet på eftermiddagen så att även de som jobbar dagtid kan ta del av det. Dessutom är SVT:s finska redaktion på plats och sänder live via webb-tv, säger Antti Yliselä.


Fotnot

Programpunkten på Bio Roy är enbart på finska. På Alfons Åbergs kulturhus och Röhsska museet ges programmet på både svenska och finska.