Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-05-15]

Tacklingar och samarbete när Frihamnen får roller derby-bana

Foto: Amanda Grapne
Foto: Amanda Grapne

Ny sport på egen plats. Steg för steg bryts asfaltsöknen i Frihamnen upp och fylls med liv. På lördag 17 maj invigs Göteborgs första utomhusbana för roller derby. Lagen som möts utlovar slugt samarbete, tunga tacklingar och snabba skridskoåkningar.

– Det är en snabb, hård och utmanande sport. Du behöver göra allt samtidigt, säger Julia Boberg i Gothenburg Roller Derby.

Föreningen var den första i Göteborg som började med roller derby. Sedan starten 2009 har de gått från 5 till 90 medlemmar. Samtidigt har ytterligare två lag startats i Göteborg.

– Sporten växer jättemycket, men vi kan bara ta in ett begränsat antal, för vi har begränsade träningstider.

Det har generellt varit svårt att hitta träningslokaler som passar, enligt Julia Boberg. Så utomhusbana blir ett stort lyft.

– Det är jättebra för sporten. Och så gör det att vi kan visa upp oss, så att folk kan se vad vi håller på med.

Sport som drivs fram av kvinnor
Roller derby är en nygammal sport, som återföddes i USA i början av 2000-talet. De flesta utövare är kvinnor, även om det numera även finns en manlig internationell roller derby-organisation.

– I roller derby får du vara som du vill – högljudd, brötig och svettig. Det är nog rätt befriande för många kvinnor, och något som lockar.

Sporten utövas med bara kroppen och rullskridskorna som redskap och kan närmast liknas vid en blandning av skridskoåkning och rugby. Matcherna spelas på en oval bana där alla åker runt i samma riktning. Målet för varje lag är kortfattat att hindra motståndarlagets så kallade jammer, samtidigt som man ska släppa igenom och hjälpa sin egen jammer.

– Det blir mycket snabb kommunikation, och kräver att man jobbar väldigt nära varandra som lag, säger Julia Boberg.

På lördag 17 maj arrangeras två roller derby-matcher. Däremellan har besökarna chans att låna rullskridskor för att testa att åka själva. Vid bryggan på Frihamnspiren finns också möjlighet att kliva ner i en av de tio jollar som finns på plats varje lördag i maj. Där kan både barn och vuxna prova på att segla med hjälp av instruktörer från Göteborgs kungliga seglarsällskap, GKSS.

Skapar liv i Frihamnen
Om tjugo år är planen att 15 000 personer ska bo på och runt de tre pirarna i frihamnsområdet, och att lika många ska arbeta där. Utvecklingen av den nya stadsdelen kommer ske steg för steg, med jubileumsåret 2021 som ett viktigt delmål. Då ska det finnas en jubileumspark i området.

Under tiden tills jubileumsparken och den nya stadsdelen står färdig vill Göteborgs Stad låta göteborgarna inta Frihamnen.

– Det blir en tidslucka mellan visionerna och att man verkligen kan bo och leva i Frihamnen. Så vi försöker skapa en plats som man kan bruka under tiden, säger Jessica Segerlund på Älvstranden utveckling AB.

Allt som byggs upp under de närmaste åren måste kunna flyttas runt i området, så att bygget av bostäder och arbetsplatser kan fortskrida. Det ger en bra möjlighet att prova sig fram och bygga jubileumsparken bit för bit, menar Jessica Segerlund.

– Vi testar för framtiden. Vad funkar, vad funkar inte? Vad har vi inte i Göteborg idag och kan det finnas här i Frihamnen? Som en roller derby-bana till exempel.

Chans att tycka till
Under helgerna under våren och sommaren kommer Jessica Segerlund och hennes kollegor från Göteborgs Stad finnas på plats för att informera om planerna för området och för att lyssna på göteborgarnas idéer och förslag.

Redan förra helgen, när prova-på-seglingen inleddes, var det många som tog chansen att samtala och tycka till.

– Det finns möjligheter i den här platsen, och göteborgarna kan se det redan nu. Det blir jag helt rörd över, säger Jessica Segerlund.


Foto: Lina Öinert