Kultur & fritid »»

[Publicerad 2018-06-08]

Två Popkollon i Göteborg i sommar

Popkollo Göteborg anordnar två musikläger för tjejer och transpersoner i sommar. Foto: Sofie Grabo
Popkollo Göteborg anordnar två musikläger för tjejer och transpersoner i sommar. Foto: Sofie Grabo

För unga tjejer och transpersoner. I sommar arrangerar ideella föreningen Popkollo Göteborg två musikläger för unga tjejer och transpersoner i stan. Inga förkunskaper krävs för att delta och avgiften varierar beroende på vad deltagarna har råd med. Det finns fortfarande platser kvar på båda lägren.

– Första dagen på lägren har vi en instrumentkarusell, där alla deltagare får testa alla instrument. Sedan är det en låtskrivarworkshop där vi visar olika sätt och verktyg för att skriva egna låtar. Därefter delas deltagarna in i band och får skriva en låt, repa in dem och framföra den på avslutningen, säger Jessica Nilsson, verksamhetskoordinator på Popkollo Göteborg.

Etablerade musiker peppar
Lägren hålls på Utmarksskolan i Kortedala och på kulturhuset Arena 29 i Majorna (gamla Djurgårdsskolan). Det är dagkollon, så deltagarna sover hemma. Kollot i Kortedala riktar sig till 12–16-åringar och det i Majorna till 14–18-åringar.

– På alla våra kollon brukar vi ta dit någon verksam musiker för att peppa och inspirera ungdomarna. Till Utmarksskolan kommer artisten Ward, som håller på med reggae, hiphop och soul och har rötterna i Biskopsgården, och kollot i Majorna får besök av sångerskan Kristin Amparo som bland annat samarbetat med rapparen Cleo, säger Jessica Nilsson.

Jobbar för jämställdhet
Föreningen Popkollo, som förutom Göteborg har 15 ytterligare lokalföreningar, grundades 2003 av artisten Marit Bergman och fyller alltså 15 i år. Målet är att ge tjejer och transpersoner utrymme att utvecklas som musiker, låtskrivare, artister och producenter.

– Vi jobbar brett och välkomnar alla genrer – det är ungdomarna själva som bestämmer vad de vill spela. På lägren är vi ett gött gäng med ledare som verkligen brinner för syftet – jämställdhet på musikscenen och att stärka och peppa våra deltagare, säger Jessica Nilsson.

”Ska vara tillgängligt för alla”
På båda kollona finns lediga platser kvar och man anmäler sig på Popkollos hemsida. Avgiften tas ut enligt en glidande skala, vilket innebär att deltagare och vårdnadshavare själva avgör vad de vill och kan betala. Skalan är mellan 150 och 2500 kronor, och det finns också möjlighet att få sin avgift helt eller delvis subventionerad.

– Det är ett system som kräver att vi söker bidrag från olika håll, men vi värnar om det eftersom vi vill att verksamheten ska vara tillgänglig för alla. Vi har sponsorer och supporters, och de deltagare som har råd täcker upp för de som inte har lika gott om pengar, säger Jessica Nilsson.

Popkollo får ekonomiskt stöd från social resursförvaltning för att sprida sin verksamhet till fler platser i Göteborg.