Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-04-11]

Tyck till om de kommunala simhallarna i enkät på webben

Foto: David Eng
Foto: David Eng

Kan leda till förslag på nya bad. Göteborgs kommunala simhallar utreds just nu. Var ska det byggas nya? Hur stora? Ute eller inne? Vad är viktigt för dig? Med start den här veckan har alla göteborgare chans att tycka till på nätet.

Tyck till om baden här

Idag har Göteborgs Stad sju kommunalt ägda simhallar som är öppna för allmänheten (Hammarbadet i Hammarkullen är dock stängt för renovering). De flesta byggdes på 1970-talet och är idag gamla och slitna i en stad som växer snabbt.

– Nyaste anläggningen är Angered Arena från 2013, den näst nyaste är Frölundabadet från 1980, säger Mårten Andersson, utredare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Klar i höst
Han leder en utredning som ska resultera i en ny bad- och simhallsstrategi, ett uppdrag som idrotts- och föreningsnämnden fått av kommunstyrelsen. Utredningen väntas vara klar i oktober i år.

– Det är högst sannolikt att vi kommer att föreslå att det byggs nya bad i staden, vi ser att behoven finns, säger Mårten Andersson.

För att utredningen ska få veta mer om vad de badande och andra göteborgare tycker, genomförs med start den här veckan tre olika undersökningar:

En kundundersökning bland 1000 besökare på baden, en medborgarundersökning per telefon och på offentliga platser till lika många personer samt en webbenkät till alla som är intresserade av ämnet.

Stort intresse för bad- och simhallar
– Vi vill få en bättre bild av hur efterfrågan ser ut kring olika bad- och bassängtyper. Kanske bor man i en stadsdel med låg simkunnighet och därför behöver bad av den anledningen, säger Mårten Andersson.

Han märker att intresset för bad- och simhallar är stort. Flera av dem noterade besöksrekord under 2015.

– Det är väldigt populärt att gå på bad. I februari infördes fri entré för ungdomar och pensionärer och det ser ut att ha ökat besökstalen ännu mer, säger Mårten Andersson.

Idag ägs och drivs de kommunala baden av flera olika aktörer. För vissa av baden är det idrott och förening som ansvarar för verksamhetsdriften, men för Valhallabadet är det GotEvent och för Frölundabadet är det stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo. När staden nu ska ta ett helhetsgrepp, kan det splittrade ägandet komma att förändras.

– Vi ska också väga dagens situation mot de fördelar som kan uppstå med en ökad koncentration. Vi får se var utredningen landar, säger Mårten Andersson.