Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-11-30]

Tyrolen i Tynnered fyller 40 år

Firar lördag 2 december. Fritidsgården Tyrolen fyller 40 och firar med scenuppträdanden och ett historierum med bilder och berättelser från verksamhetens alla år. ”Vi hoppas på många fantastiska möten mellan äldre och yngre”, säger Kareem Zuwa, kultur- och ungdomshandledare på Tyrolen.

1977 öppnade fritidsgården Tyrolen vid Tynneredsskolan. Tyrolen bedriver verksamhet för barn i mellanstadie- och högstadieåldern. I år fyller verksamheten 40 år och det firas 2 december klockan 12–18.

– Det är öppet för alla. Och det verkar som att många som var här under 70- och 80-talet kommer på firandet. Vi räknar med stor åldersspridning och många bra möten, säger Kareem Zuwa, som själv besökte Tyrolen som ungdom och nu jobbat där i 13 år.

Nostalgitripp för äldre
Det blir uppträdanden, och ungdomar från gården ska DJ:a. Det kommer även att finnas lotterier, tipspromenad, fiskdamm och chokladhjul med priser. Det ska grillas och i kafét är det försäljning till ”Tyrolen-priser”. Äldre besökare – före detta Tyrolen-ungdomar – kan få en riktig nostalgitripp.

– Vi har dedikerat ett helt rum för Tyrolens historia. Där kommer vi att visa VHS-klipp och diabilder, och det kommer att gå att titta i fotoalbum. Vi har även gjort en vägg med bilder från 70-talet fram till i dag som gjorts av ungdomarna. På ett ställe blir det en jättestor vägg med alla affischer på de evenemang som varit på Tyrolen genom åren, säger Kareem Zuwa.

Konstverk invigs
Under dagen invigs också ljuskonstverket Ljuslinje för Tyrolen över byggnadens entré. Konstnären Aleksandra Stratimirovic har under våren 2017 arbetat tillsammans med projektgruppen på fritidsgården Tyrolen och tagit fram verket. Det har blivit möjligt genom konstprojektet Konst händer. Tynnered är ett av 15 områden i Sverige där Statens konstråd har gått in och producerar offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden.

Konstprojektet är en del i ett arbete för trygghetsskapande åtgärder i Tynnered under 2017.

– Under en längre tid har ungdomarna påpekat att området runt Tyrolen är väldigt dåligt belyst, att det är igenvuxet och otryggt. Därför har man i projektet även tagit fram ett stråk av rosafärgade gatlyktor som Aleksandra Stratimirovic utformat i samråd med Göteborgs Stad.