Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-05-14]

Unga från nordost har filmat sina egna berättelser

Filmteamet i arbete med Romeo och Julia, manuset är skrivet av Nabila Fernandes (t v i svart mössa). Foto:  
Anna Sanne Göransson
Filmteamet i arbete med Romeo och Julia, manuset är skrivet av Nabila Fernandes (t v i svart mössa). Foto: Anna Sanne Göransson

Filmfestival på Bio Roy. Vad är viktigt för ungdomar i Bergsjön och Kortedala? Vad tänker de på, vad vill de berätta, förändra? På söndag 18 maj ges en liten inblick, i form av en filmfestival med åtta filmer på Bio Roy. Komplett med bubbel och röd matta.

Romeo och Julia är djupt förälskade i varandra men tillhör olika gäng. När gängen möts på Rymdtorget blir stämningen genast hotfull och Romeos vän Mercutia är nära att bli nerslagen av Julias vänner.

Det är inledningen på en av de filmer som kommer att visas på filmfestivalen Close up. Nabila Fernandes, 14 år, har gjort den tillsammans med några kompisar som hon lärt känna genom filmprojektet.

– Vi ville få fram hur vanligt det är att föräldrar vill bestämma vem de vill att deras barn ska gifta sig med, och hur fel det är.

Lärorik problemlösning
Filmen har tagit fem månader att göra och ungdomarna har i perioder jobbat flera timmar om dagen. Totalt har ett 20-tal personer varit med bakom och framför kameran.

– Man har lärt sig väldigt mycket och träffat många människor. Men man träffar också på många hinder – att oj, nu börjar ljuset försvinna, eller nu börjar skådisarna bli hungriga.

I september förra året startade den ideella föreningen Tidsnätverket i Bergsjön ett filmprojekt tillsammans med Kvinnofolkhögskolan och Kulturskolan Östra Göteborg. Syftet är att ge ungdomar chans att lära sig berätta genom film. Ungdomarna har fått en intensivutbildning i att filma och redigera, tillgång till film- och redigeringsutrustning och möjlighet att få handledning.

Nu visas de färdiga filmerna på en festival, anordnad av ungdomarna själva. Det är fritt inträde och alla är välkomna.

– Det är en unik chans för de som jobbar för medborgarna på olika sätt att se vad som är viktigt för unga, säger Anna Sanne Göransson, projektledare.

Fritt fram för alla berättelser
Anna Sanne Göransson är själv filmare och är en av de två handledarna i projektet. Hon betonar att ungdomarna fått välja helt fritt vad de vill berätta om.

– Det handlar inte om att ”nu ska du göra film om förorten”, utan om att berätta precis vad man vill. Det är så många som har intressanta saker att berätta, som det kan bli bra film av.

Det är precis vad ungdomarna har gjort. Filmerna på festivalen handlar om vitt skilda ämnen och är av alla möjliga genrer – dokumentär, drama, talkshow, musikvideo.

Projektet, som bland annat finansieras genom medel från Allmänna Arvsfonden, kommer fortsätta och målet är att göra en filmfestival varje år. På sikt är visionen är att den ska ta plats i kulturhuset som öppnar i Bergsjön 2018.

– Vi hoppas att det ska växa varje år. Om man är ung och bor här 2018 så ska man veta att man kan göra film, och att det kommer personer med makt och ser dem, säger Anna Sanne Göransson.

Filmfestivalen pågår klockan 12-15 på söndag 18 maj på Bio Roy.

– Om man vill vara säker på att få en plats kan man ringa och reservera, annars kan man bara komma, säger Anna Sanne Göransson.