Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-11-15]

Utställning om flykt över havet på Sjöfartsmuseet Akvariet

Drygt 160 vietnamesiska båtflyktingar anländer till Malaysia i en båt 1978. Båten sjönk några meter från land. De flesta av flyktingarna räddades. Foto: ©UNHCR/K. Gaugler
Drygt 160 vietnamesiska båtflyktingar anländer till Malaysia i en båt 1978. Båten sjönk några meter från land. De flesta av flyktingarna räddades. Foto: ©UNHCR/K. Gaugler

Invigs 18 november. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen som i dag. I Sjöfartsmuseet Akvariets nya utställning möter besökarna människor som flytt över olika hav och tagit sig till Sverige – från andra världskriget fram till i dag.

– Vi hoppas kunna skapa förståelse, att visa människorna bakom statistiken. Det här är en av vår tids mest angelägna frågor som vi sätter fokus på. Det är vårt sätt att bidra till berättelsen, säger Jessica Rågholm, utställningsproducent.

Utställningen Min flykt över havet invigs 18 november och visas fram till augusti/september när det är tänkt att Sjöfartsmuseet stänger för ombyggnad.

"Jag var så rädd för havet"
Enligt IOM, Internationella organisationen för migration, är Medelhavet den farligaste migrantvägen i världen. Organisationen beräknar att minst 20 000 människor har drunknat i havet de senaste två decennierna.

Tien Hoac flydde över Sydkinesiska havet 1978 och är en av 16 personliga berättelser besökarna får ta del av. I filmerna berättar bland annat judar som flytt över Öresund och eritrianer som flytt över Medelhavet.

– Jag var så rädd för havet. Den här rädslan satt i när jag kom hit och det är inte förrän senare, kanske de senaste fem åren som jag har kunnat släppa den här rädslan för havet, säger Tien Hoac i filmen.

En annan som berättar är Sharmin Atroushi, som flydde 1993.

"Det var katastrof"
– Dag tre började maten ta slut. Du kan tänka dig 400 personer i en båt ute på havet – illegalt. Det var katastrof, säger hon.

Varje film är 10–15 minuter lång och textade på engelska och svenska.

– Berättelserna presenteras utifrån vilket hav personerna har flytt över. Besökare kan titta och lyssna i olika sektioner, säger Jessica Rågholm.

Alla är välkomna på invigningen
I utställningen fördjupas olika frågor och fenomen, till exempel baltiska flykten och havet som flyktväg, för att alla ska kunna förstå olika sammanhang. Besökarna får också ta del av vittnesmål från personer från Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen som deltagit i räddningsaktioner på Medelhavet.

– Vi hoppas att göteborgarna ska uppskatta att komma hit och att skolklasser vill boka in sig på visningar. Den passar främst årskurs 9 och gymnasiet eftersom det handlar om bland annat andra världskriget och mänskliga rättigheter, säger Jessica Rågholm.

På invigningen lördag 18 november kl 13 talar Katinka Lindholm, generalsekreterare, Sverige för UNHCR. Alla är välkomna.