Levande historia »»

[Publicerad 2017-01-19]

Göteborg uppmärksammar Förintelsens minnesdag

Unga överlevare i Auschwitz. Stillbild ur en sovietisk film om Auschwitz befrielse i januari 1945. Foto: United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Belarussian State Archive of Documentary Film and Photography
Unga överlevare i Auschwitz. Stillbild ur en sovietisk film om Auschwitz befrielse i januari 1945. Foto: United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Belarussian State Archive of Documentary Film and Photography

Samling för demokrati. På fredag 27 januari har det gått 72 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades. Denna dag uppmärksammas i Göteborg med manifestationen Samling för demokrati. Kvällen innan, den 26 januari, hålls en minneshögtid för förintelsens och rasismens offer i Domkyrkan.

– Det finns ett citat av fredspristagaren Elie Wiesel som är ”motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet”. Det tycker jag är något man kan reflektera över på förintelsens minnesdag, säger George Braun, ordförande i judiska församlingen som är en av arrangörerna bakom Samling för demokrati.

För allmänheten i Domkyrkan 26 januari
Under manifestationen, som hålls i universitetets aula på eftermiddagen den 27 januari, deltar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunkhe. Det blir också musik av Svarta safirer och författaren Maria Vajta Klamer berättar ur sin bok Flykten från ett folkmord. Bland de särskilt inbjudna finns bland annat gymnasieelever, fackliga organisationer, invandrarorganisationer, skolledare, och representanter för rättsväsendet och universitet och högskolor.

Fredagens arrangemang i universitetsaulan är inte öppet för allmänheten. Den som vill uppmärksamma Förintelsens minnesdag kan istället delta i minneshögtiden för förintelsens och rasismens offer som hålls i Domkyrkan kvällen innan, på torsdag 26 januari klockan 19. Då deltar bland andra Michael Ben-Menachem och Teodor Mutti, båda överlevare av förintelsen. Förintelsekännaren Niclas Sennerteg talar på temat att allt börjar med orden.

George Braun från judiska församlingen vill att alla människor ska ta chansen på minnesdagen att stanna upp och reflektera över sin egen roll i samhällets utveckling.

– Vi har sett genom historien att människor har kapacitet att vara fruktansvärda, men också att visa respekt och godhet. Jag skulle vilja att alla blev mer medvetna om att vi har ett ansvar – att reflektera, men också att agera och inte vända ryggen till när människor hånas, förödmjukas eller till och med dödas för sin tro, sin kultur eller sin sexuella läggning.