Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2003-09-06]

Bondens marknad lockar miljömedvetna konsumenter

- Morotens tid är nu. Tua Hurtig Wigforss tycker att argumentet färskare mat är ett starkt skäl att besöka Bondens marknad. Foto: Peter Svenson.
- Morotens tid är nu. Tua Hurtig Wigforss tycker att argumentet färskare mat är ett starkt skäl att besöka Bondens marknad. Foto: Peter Svenson.

Blå mandel, sparris eller Symfonia? Det är alltså potatis vi pratar om. Älgört med honung och mandel, rosor och citron, björnbär med kanel och muskot? Nu är vi inne på marmelad. Bondens Marknad i Haga är en fröjd för både gom och öga.

Närodlat på lördagar är själva grundidén för Bondens Marknad som tar plats på Hagas gator och torg fram till 11 oktober.

Producenterna finns inom 25 mils radie från Göteborg och de säljer själva sina produkter. Mycket är ekologiskt odlat.

– Det är en stor fördel att sälja direkt till kunden och få tillbaka uppskattning med en gång. Alla tjänar på det, vi som odlare får ett bättre pris och kunden betalar inga mellanhänder, säger Tua Hurtig Wigforss, som säljer grönsaker, mjöl, bröd och honung i ett av de pittoreska stånden.

Hennes man Ingemar Hurtig trivs bra på marknaden:

– Göteborgarna är som de är – härliga att prata med.

Biologisk mångfald

Bland de färgsprakande varorna i sensommarsolen finns det alltid utrymme för lite småprat, synpunkter och frågor. Och smakprover förstås.

Det är ju inte alla som har ätit djungelgurka förut. Här finns biologisk mångfald i ordets bemärkelse.

Eller vad sägs om vit, gul och orange morot, randiga rödbetor, vitbeta, gulbeta, havrerot, svartrot, och åtta olika potatissorter?

Vidare: ko- och getost i alla upptänkliga former, marmelad, sylt och saft, korvar, skinn och hemslöjd. Hos ”Vildvuxet och hemgjort” plockar Ulla Britt Bengtsson raskt bort alla flaskor med älgörtsdricka.

– De ska sparas till en kille som blev så oerhört förtjust i den förra gången, säger hon och ställer flaskorna under disken.

Skördades i går

Det finns mycket annat kvar att välja på: rosenmarmelad, marmelad gjord på gula hallon eller skogshallon, syrendricka, rubinröd rosendricka, blåbärsvinäger, jordgubbsmarmelad med grönpeppar och annat som man nästan inte kan få tag på någon annan stans.

– Den stora fördelen med närodlat är förstås färskare mat, anser Tua Hurtig Wigforss och pekar på det absurda i att mycket i affärerna är billigare trots att varorna har flugit runt halva jordklotet.

Hösten bästa tiden för lamm

– Detta är en motreaktion. De flesta av grönsakerna här skördades igår. Morotens och bönans tid är nu – på hösten. Det vill vi att människor ska förstå. Ta till exempel lammkött: affärerna vill ha en jämn produktion över året, därför köper de lammkött från Nya Zeeland. Men lammen föds oftast på våren och lammköttets tid är på hösten. Det är då det är som bäst.

Bondens Marknad genomförs
nu för tredje gången i Göteborg.

Marknaden är ett projekt som bland annat finansieras av LRF, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, samt med medel från EU och svenska staten genom projektstöd i det svenska miljö- och landsbygdsprogrammet.

Bondens Marknad har öppet på lördagar kl 10–14 i Haga fram till den 11 oktober.


Karin Kärrby
Miljöförvaltningen


FAKTA NÄRODLAT

En del affärer, ofta mindre grönsakshandlare, tar in närodlad mat.

Man kan också själv ta kontakt med gårdar och handla därifrån eller fråga vart de levererar sina produkter.

Det finns traditionella gårdsbutiker, men också självplock.