Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2018-06-26]

Västerhavsveckan fyller tio och växer ytterligare

Det finns massor av aktiviteter under Västerhavsveckan 4–12 augusti. Det finns något för alla åldrar. Foto: Gunilla Fransson Bangura
Det finns massor av aktiviteter under Västerhavsveckan 4–12 augusti. Det finns något för alla åldrar. Foto: Gunilla Fransson Bangura

Fokus på havet i dag, i går och i morgon. Västerhavsveckan firar 10-årsjubileum och sträcker sig i år längs kusten från Koster ända till Helsingborg. I Göteborg med omnejd finns ett digert program att ta del av. ”Vandring på Vrångö är till exempel en programpunkt man inte får missa”, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan.

Västerhavsveckan - program m m

Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön och äger i år rum 4 -12 augusti. Syftet är att öka kunskapen om Västerhavets miljö. Veckan arrangeras av Västra Götalandsregionen och hundra medarrangörer som till exempel Göteborgs universitet, Göteborgs Stad kretslopp och vatten, Naturhistoriska museet och Sjöräddningssällskapet. I år är det tionde året veckan arrangeras.

– Västerhavsveckan har växt. I år medverkar även Östfold i Norge och Nordjylland i Danmark. Och i Sverige sträcker vi oss längre ner på kusten än tidigare år, säger Gunilla Fransson Bangura.

Ny mat från havet
Hur vi använder havet i framtiden blir en viktig fråga under Västerhavsveckan i år. Dessa frågor lyfts på många olika sätt med politikerdebatter, föreläsningar och utställningar.

– Vi ser en ökad turism, vi behöver hitta nya vägar att få ut såväl mat som energi från havet och har stora problem med plast i havet. Det gör att allt fler ska samsas om den yta havet ger oss. På Björkö kommer man att prata om annorlunda mat från havet både 4 och 5 augusti. Det blir prat om bifångster och vad man kan äta från dem till exempel.

Plasten i havet blir återigen en stor fråga. Det är ett oundvikligt ämne, anser Gunilla Fransson Bangura, och märks därför i flera programpunkter.

– Det finns en del aktiviteter med strandstädning till exempel.

Blåfenade tonfisken är tillbaka
Det finns även mer positiva saker som uppmärksammas på Västerhavsveckan. Den blåfenade tonfisken har varit borta från västkusten i 50 år, men har blivit vanligare i våra svenska vatten under de senaste två tre åren.

– Under invigningsdagen på Eriksberg kommer en sportfiskare och berättar om tonfiskprojektet och hur man arbetat med att sätta sändare på fisken för att ge oss en bättre förståelse för den blåfenade tonfiskens migrationsmönster och beteende, säger Gunilla Fransson Bangura.

Målet med programmet för Västerhavsveckan är att det ska finnas något för alla – för personer i alla åldrar och olika intressen.

För den teknikintresserade finns det experiment att prova i till exempel Västerhavsveckans Havsverkstad. Är du intresserad av natur går det att delta i snorkling, paddling, båtturer och vandring på till exempel Vrångö.

– Det ska man inte missa. Lördag 4 augusti har Västkuststiftelsen en heldagsvandring där och fredag 10 augusti bjuder Botaniska trädgården på en tvåtimmarstur.

Intresserade i hela landet
Gunilla Fransson Bangura tipsar också om en aktivitet vid Askimsbadet 7 augusti. Här får besökarna pröva att håva, bottenskrapa, livrädda, fiska krabbor, gå på krysspromenad med mera

Förra året besökte ungefär 45 000 personer Västerhavsveckan och fler och fler upptäcker arrangemanget.

– Jag vet att vissa besökare lägger sin semester efter Västerhavsveckan och att folk reser från andra delar av landet, säger Gunilla Fransson Bangura.


Under Västerhavsveckan 4–12 augusti ordnar Västkuststiftelsen en heldagsvandring på Vrångö. Bild: Gunilla Fransson Bangura