Övrigt »»

[Publicerad 2002-12-19]

Storstadssatsningen i vägskäl

Storstadssatsningen som omfattar Bergsjön, Norra Biskopsgården, Hjällbo och Gårdsten har nu kommit halvvägs. Pengarna till det uppmärksammade utvecklingsarbetet räcker till och med 2004. Parallellt med det arbete som redan pågår behövs också en diskussion om hur arbetet ska fortsätta att bedrivas efter storstadssatsningen. Det menar Pia Borg som har det övergripande ansvaret för storstadssatsningen i Göteborg.

- Nu befinner vi oss i halvtid. Tiden är angiven, de här pengarna räcker till 2004. Det finns ju en fortsättning även efter det, säger Pia Borg.

Under det här året har de allra flesta av de planerade åtgärderna på allvar kommit igång. Nyligen presenterades lägesrapporten för Göteborgs kommunstyrelse och för regeringens storstadsdelegation. I början på december besökte också delegationens kansli Göteborg för att delta i ett erfarenhetsutbyte.

Många olika insatser

Satsningen rymmer en lång rad olika åtgärder som går ut på att förbättra invånarnas levnadsvillkor, bidra till en positiv utveckling i de aktuella bostadsområdena och att stimulera de boendes medverkan och inflytande. Några av insatserna är jobbmatchning, stöd till nyföretagande, extra resurser för barns språkutveckling, fritidsaktiviteter för barn, trygghetsgrupper, friskvårdsinsatser, stöd till det lokala föreningslivet, ökad föräldrasamverkan i skolan och andra åtgärder som kan leda till ökad delaktighet bland invånarna.

Det finns redan exempel på åtgärder som visar positiva resultat. Ett av dessa är Hjällboforum-byrån som i år förmedlat ett 60-tal jobb och hjälpt till med att starta tio nya företag. I Bergsjön har det lokala föreningslivet levt upp och fler deltar. Det är ett jättejobb att få med de boende i de här områdena.


- Den stora utmaningen är att få med de boende i utvecklingsarbetet. Det finns många positiva exempel inom storstadssatsningen. Samtidigt är detta något som är väldigt svårt. Det handlar om att utveckla nya former för delaktighet, säger Pia Borg.

Lokala åtgärdsplaner ses över

Stadsdelarnas lokala åtgärdsplanerna håller nu på att ses över. Hur det fortsatta arbetet ska se ut och vad som ska prioriteras är olika därför att de lokala förutsättningarna delvis är olika. Enligt Pia Borg vill man till exempel i Hjällbo fokusera mer på invånarnas möjligheter att få arbete. Det handlar om att länka samman storstadssatsningen ännu mer med andra insatser som stadsdelsförvaltningen och arbetsförmedlingen arbetar med långsiktigt

Bergsjön har under året omorganiserat sitt arbete med storstadssatsningen. Diskussionen har bland annat handlat om hur utvecklingsarbetet ännu mer kan förankras till de ordinarie verksamheterna.

I Norra Biskopsgården har flera av åtgärderna startats ganska nyligen. Jämfört med de andra områdena som ingår i storstadssatsningen har Biskopsgården inte tidigare haft statliga medel. Det är en av förklaringarna till att det tagit längre tid än planerat att rulla igång satsningen.

Att skolan är viktig för ett bostadsområdets attraktivitet, poängteras av samtliga bostadsområden som ingår i storstadssatsningen. Under året invigdes Internationella skolan i Gårdsten. Där har ett brett utvecklingsarbete bedrivits under flera år och som nu kunnat fortsätta med pengar från storstadssatsningen.

Satsningen halvvägs

Mellan 2000 – 2004 handlar det om cirka 340 miljoner kronor i statligt stöd. Göteborgs kommun bidrar med betydligt mer. Fram till årsskiftet har omkring 840 miljoner kronor satsats av kommunens pengar. I detta belopp ligger också de insatser som det kommunala bostadsföretaget Framtidenkoncernen gjort och som anses vara mer än vad fastighetsförvaltare normalt åtar sig. Satsningen startade redan 2000, men det sköts egentligen inte till några statliga pengar förrän 2001. Därmed är satsningen halvvägs.

Positiv utveckling

I lägesrapporten för 2002, som överlämnades i slutet på november, finns en hel del positiv läsning. Arbetslösheten minskade i alla bostadsområde 1999 – 2000, och minskningen fortsatte även 2001, förutom i Bergsjön. Antalet hushåll med socialbidrag har minskat tydligt i Norra Biskopsgården och Hjällbo mellan 2000 – 2002. Bostadsområdena och torgen i stadsdelarna håller också på att rustas upp. I samtliga områden ökade valdeltagandet mer än för Göteborg totalt sett i kommunvalet. Det kan bland annat vara en effekt av informationsinsatser till invånarna om valet och vikten av att rösta.