Övrigt »»

[Publicerad 2003-05-10]

Turism mot fattigdom - Göteborg och Sydafrika utbyter kunskap

Det finns mycket att uppleva som turist i Nelson Mandela Metro
Det finns mycket att uppleva som turist i Nelson Mandela Metro

Rymliga sandstränder nära centrum, härligt klimat, fantastiskt god och billig mat, vänliga människor, afrikansk kultur, världsunik flora. Safari med Afrikas vilda djur - elefanter, lejon och noshörningar och Indiska Oceanen med valar och pingviner. Nelson Mandela Metro i Sydafrika har allt och lite till för resenären.

Sydafrika är hett och det har blivit svenskarnas drömresemål de senaste åren. Turistindustrin i Göteborgs vänort Nelson Mandela Metro växer snabbt. För att locka ännu fler turister så får Nelson Mandela Metro hjälp från Göteborg att införa sitt egna Göteborg pass och Göteborgspaket - paketlösningar som gör en stad mer attraktiv och samtidigt underlättar för besökaren.

- Det är meningen att det ska bli ett sådant kort. Det är Göteborgs modell rakt av, berättar Ossian Stiernstrand, vd för Turismens Utredningsinstitut som ägs av bland annat Göteborgs Stad via Göteborg & Co. Han leder Göteborgs Stads turistsamarbete med Nelson Mandela Metro.

Lär av varandra

Göteborg har lång erfarenhet av att locka turister och delar nu med sig av sitt kunnande. Men Göteborg kan också lära från Nelson Mandela Metro.

- Det är inte helt olikt, så det finns en hel del att lära av. Det är inte så att Göteborg och Västsverige är bäst på allt. Nelson Mandela Metro har vissa saker som jag tycker de har lyckats ganska bra med, menar Ossian Stiernstrand.

I höstas startade de första svenska charterresorna till Sydafrika. Fritidsresor valde Nelson Mandela Metro. Omkring 2 600 nordbor kom hit under den första säsongen som varar mellan oktober och april.

- Det är en dunderhit. Det säljer sig självt. Vi ligger bland toppresultaten i hela världen på kundnöjdhet, berättar Johanna Strand som är destinationschef för Fritidsresor i Nelson Mandela Metro.

- Vi behöver mer rum, vi hoppas det byggs mer hotell, säger hon.

Det är inte så konstigt att många uppskattar Sydafrika. Förutom allt fascinerande som finns att se så är det billigt. Servicen är bra, de flesta talar engelska, vägarna är bättre än i Sverige och den egna mobiltelefonen fungerar lika bra som hemma. Allt är välordnat och fungerar. Sydafrika är på många sätt som vilket västeuropeiskt land som helst. Men med en oerhört fascinerande natur och kultur för oss nordbor.

Turism som fattigdomsbekämpning

Fler turister betyder mer pengar till orten. Turistnäringen är en bra fattigdomsbekämpare menar Ossian Stiernstrand.

Turismen skapar förhållandevis många arbeten. Arbeten där det inte krävs så hög utbildning. Det är ofta enklare jobb av servicekaraktär. Svaga grupper i samhället, som kvinnor och lågutbildade, har då chansen att få sitt första jobb. Och det behövs nya arbeten. 35,4 procent av den ekonomiskt aktiva delen av befolkningen i Nelson Mandela Metro är arbetslösa.

Kvinnorna och männen i de färgglada tröjorna i Nelson Mandela Metro är ett tydligt exempel på detta. Det är turistguider, klädda i Sydafrikas flaggfärger. De hjälper turister tillrätta i staden. Guiderna är anställda av Nelson Mandela Metro och kommer ofta ifrån någon av kåkstäderna. Jag träffar en av dem utanför stadens landmärke – Donkin Memorial som är format som en pyramid.

- Hej och välkommen till Port Elizabeth. Jag heter Shepard och mitt jobb är att hjälpa besökarna.

Turisterna köper också souvenirer och föremål vilket betyder mer inkomster till orten. Dessutom betalar turisterna moms på alla varor och tjänster de konsumerar. Det betyder skatteinkomster till landet.

Turister besöker townships

Samtidigt går det inte att blunda för att det finns problem i Sydafrika. Fattigdom, stora sociala skillnader, hög kriminalitet och aids som skördar allt fler dödsoffer. Men det är sällan något som en turist kommer i kontakt med.

Däremot finns det så kallade ”townships tours” där turister kan åka in i de fattiga kåkstäderna på en guidad tur. Det är en av de populäraste utflykterna som till exempel Fritidsresor erbjuder i Nelson Mandela Metro.

De svarta tvingades flytta till townships som skapades under apartheid. Men det var också i dessa områden som den växande kampen mot raspolitiken hade sina rötter. Många svenskar engagerade sig då i kampen och vill idag också se dessa områden.

- I stort sett så går 75 procent av biljettpriset till township. Företaget som organiserar utfärderna har en fond som fördelar pengarna i kåkstaden, berättar Johanna Strand på Fritidsresor.

Dessutom har ofta många resenärer hela påsar med pennor, papper, skor och kläder som de ger bort till barnen.

Vill ha stora evenemang

Sydafrika stod nyligen som arrangör av kricket-VM. Då var Nelson Mandela Metro en av de städer där matcherna spelades. Men staden hoppas på fler stora evenemang. Man hoppas på rugby-VM 2007 och funderar också på fotbolls-VM 2010.

GotEvent i Göteborg, som håller i många av våra stora evenemang, deltar också i kunskapsutbytet mellan städerna. I februari var till exempel Bengt Gabrielii, vd för GotEvent, i Nelson Mandela Metro och berättade om hur Göteborg arbetar med evenemang.

Optimismen inför framtiden är stor och turismen förväntas fortsätta att öka.

- Det är definitivt möjligt att öka turismen till Nelson Mandela Metro, säger turistchefen Solomon Khunou.

Han hoppas på mer internationella turister från Tyskland, England, Frankrike, Nederländerna och Norden. Idag kommer de flesta turisterna från Sydafrika. Men de utländska turisterna är väldigt välkomna eftersom de spenderar mer pengar.

Fick Mandelas namn

De tre kommunerna Port Elizabeth, Uitenhage och Despatch gick 2001 samman och bildade Nelson Mandela Metro, uppkallat efter Sydafrikas store ledare och världsberömde frihetskämpe.

- Vad har vi som inga andra städer har? Vi har Mandela! Flera städer i Sydafrika sökte namnet. Vi fick äran att få hans namn, berättar Roland Williams som är informationschef i Nelson Mandela Metro.

För att marknadsföra området för internationell turism har det också skapats ett varumärkesnamn – Nelson Mandela Bay.

Det är ingen brist på idéer för att locka turister och sätta Nelson Mandela Metro på världskartan. I flera år har det diskuterats att bygga en jättestaty av Nelson Mandela. Den skulle bli minst lika stor som Frihetsgudinnan i New York, 110 meter hög. Delar av metallkonstruktionen skulle byggas av nedsmälta vapen som användes under frihetskampen.

text och foto: Klas Eriksson

Turistfakta - Nelson Mandela Metro:

Ligger på Sydafrikas sydostkust vid Algoa Bay

1,23 miljoner invånare – femte största staden i Sydafrika

Nelson Mandela Metro har sommar när vi har vinter

Har flest soltimmar och färre regndagar än någon av Sydafrikas kuststäder

Medeltemperatur 17 grader på vintern - 25 på sommaren

Vattnet är mellan 18 – 21 grader på sommaren

40 km badstränder

Kallas the Friendly City – den vänliga staden

Kallas också the Windy City – den blåsiga staden för att det ofta blåser

Känd som tiominutersstaden – alla sevärdheter finns inom tio minuters körtid

Endast en tidszon före Sverige

Valutan är så gott som lika 1 rand = 1,15 kronor

Sevärdheter:
Addo nationalpark med närmare 300 elefanter fritt strövande på 600 kvadratkilometer
Shamwari viltreservat med ”big five” – elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard, och flera andra viltreservat kring Nelson Mandela Metro
Valsafari
Världens största koloni med afrikanska pingviner
Garden Route – bilväg längs kusten med storslagna skogar och vacker natur
En unik flora – Kapprovinsens florarike
Afrikansk kultur
Delfinarium


Under namnet Nelson Mandela Bay ska området marknadsföras för internationell turism.