Special »»

[Publicerad 2003-05-10]

Sjösättningen av Ostindiefararen Götheborg III

Sveriges nationaldag 6 juni 2003 sjösattes Ostindiefararen Götheborg III
Sveriges nationaldag 6 juni 2003 sjösattes Ostindiefararen Götheborg III

Se sjösättningen av Ostindiefararen Götheborg III (Windows mediaplayer - bredband)

Se bilder från sjösättningen och nationaldagsfirandet


Tiotusentals åskådare bevittnade historisk sjösättning
Utan problem gled Ostindiefararen Götheborg III ner från stapelbädden på varvet Terra Nova och ut i Göta Älv på Sveriges nationaldag 6 juni 2003. Tiotusentals göteborgare fanns på Eriksberg, på Älvsborgsbron och överallt utefter älven. Miljoner tv-tittare kunde också följa den historiska sjösättningen.



1700-talsdokument från Ostindiska kompaniet på webben i unikt projekt
Lagom till Ostindiefararen Götheborgs sjösättning så finns nu Göteborgs universitetsbiblioteks samtliga 1700-talshandlingar från Ostindiska Kompaniet i digital form på Internet. Det unika projektet gör det möjligt för forskare och privatpersoner att komma åt bibliotekets samtliga bevarade handlingar från kompaniet via webben. Något liknande finns inte i Sverige och knappt i Europa.


Allt klart för den stora sjösättningsdagen
När en Ostindiefarare sjösätts för första gången på 200 år ska det, förstås, ställas till med en ordentlig fest! Den 6 juni samlas ett artistuppbåd på Eriksberg för att hedra skeppet och dem som arbetat med bygget. Hedersgäster är kungaparet.
Vind i seglen – ostindieprojektets ekonomi på topp
Besökarantalet slår nya rekord och intresset för Kina och dess ekonomi är på topp. Ostindiefararen har fått vind i seglen och Jörgen Gabrielson, vd för SOIC (Svenska Ostindiska Companiet) ska se till att den håller i sig hela vägen till Kina och tillbaka.

Ostindiefararen – hans livs kärlek
Så nära originalet som möjligt. Det var visionen för ostindiefararen Götheborg. Men hur gör man när det inte finns några ritningar på gamla fartyg? Den nöten fick skeppsbyggmästare Joakim Severinson knäcka när projektet tog fart på allvar 1992.

Äventyret börjar... Marie-Louise hoppas få segla med till Kina
Sjösättningen närmar sig och just nu pågår rekryteringen av besättningen som ska följa med på den historiska resan. Marie-Louise Edholm är en av dem som hoppas på en plats ombord när Ostindiefararen seglar mot Kina i oktober 2004.

Göteborg 12 september 1745: Festen som kom av sig…
Ostindiefararen Götheborgs hemkomst 1745 blev en katastrof. I staden hade man bullat upp för ett jättelikt kalas, som fick ställas in. Herman Lindqvist har beskrivit händelsen i ”Historien om Ostindiefararna”, utgiven på Hansson & Lundvall Förlag. Här följer ett utdrag ur boken:

Så ska resan gå till
– Det är en ynnest att få vara med och planera resan! Expeditionsledaren Nils-Ove Jansson, kommendör av första graden, är tacksam – och full av entusiasm: – Visst blir det ett fantastiskt äventyr. Även om säkerheten är mycket större nu än på 1700-talet...