Utbildning »»

[Publicerad 2018-09-17]

Hygienveckan lär ut för livet

50 kommuner och 430 förskolor deltar i Hygienveckan, som på måndag denna veckan invigs på Plikta i Slottsskogen. Foto: Andrea Furseth
50 kommuner och 430 förskolor deltar i Hygienveckan, som på måndag denna veckan invigs på Plikta i Slottsskogen. Foto: Andrea Furseth

"Viktigt från vaggen till graven". Sång, dans, gympa med Friskis och Svettis och korvgrillning – allt på temat handhygien. Det är lite av vad som står på schemat på måndagens invigning av Hygienveckan på Plikta i Slottsskogen.

Bakom Hygienveckan, som riktar sig till förskolor, står Västra Götalandsregionen och det danska Rådet för bättre hygien. Målet är att lyfta vikten av handhygien i förskolan och andra offentliga verksamheter.

Inte bara förskolor
– I år har vi temat ”Lära för livet”, vilket jag tycker passar alldeles utmärkt – hygien är ju viktigt från vaggan till graven. Även om kampanjen riktar sig till förskolor är hygien viktigt överallt där man jobbar med människor, och flera av kommunerna som är med i år involverar fler av sina verksamheter, säger Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska på regionens smittskyddsenhet.

Hon jobbar med Hygien i förskolan (Hyfs) och ansvarar för Hygienvecka. Invigningen på Plikta är startskottet för en vecka fylld av olika aktiviteter på temat hygien på runt 430 förskolor runt om i Sverige – många av dem inom Göteborgs Stad. De förskolor som inte har möjlighet att ta sig till Plikta kan ändå vara med i invigningen på distans.

Stort intresse
Målet med Hygienveckan är att den ska fungera som ett startskott och skapa medvetenhet om hur viktigt hygien är – under hela året.

– Vi ser ett enormt stort intresse för kampanjen – i år är runt 50 kommuner delaktiga. De flesta ligger i Västra Götalandsregionen, men några kommuner i andra delar av landet, som Leksand, är med, säger Marianne Bengtsson.

Hon hoppas också att en ökad uppmärksamhet kring hygienfrågan ska leda till mer forskning på området.

– Det finns mycket vi inte vet om smittspridning på förskolor, och det handlar förstås om mer än att bara tvätta händerna. Jag hoppas att forskare kommer bli intresserade och gräva djupare, säger Marianne Bengtsson.


Foto: Andrea Furseth