Symbol för lyssnaLyssna | Mindre text
Senaste nytt | Bostad | Konsument | Kultur & fritid | Miljö & kretslopp | Näringsliv | Trafik | Utbildning | Vård & omsorg | Övrigt
 HemMiljö & kretsloppSällsynt salamander stortrivs på Hisingen

Sällsynt salamander stortrivs på Hisingen

Den större vattensalamandern, en sällsynt ödla som finns med på Naturvårdsverkets röda lista över utrotningshotade arter, tycks trivas extra bra på Hisingen. Personal från Stadsmuseet har under våren hittat den fridlysta salamandern i fler än sjuttio dammar, de flesta på Hisingen.

Tack vare bidrag på drygt 200.000 kronor från bland annat Naturvårdsverket och flera förvaltningar inom Göteborgs Stad har stadsmuseet kunnat kartlägga var i Göteborgsområdet som den hotade arten större vattensalamander finns.

Under våren har naturvårdsintendent Lennart Gustafson och tre andra biologer åkt runt med håv och vadarstövlar till en rad dammar och mindre vattensamlingar på bland annat Hisingen.

40 nya lokaler

- Vi har hittat större vattensalamander i drygt 70 dammar, fyrtio av dessa var helt nya lokaler. Men exakt hur många individer det är kan vi inte säga, det blir en helt annan undersökning. Vi har dessutom bara kunnat inventera ett slumpmässigt urval av de minst 700 dammar som finns i Göteborgsområdet, säger Lennart Gustafson.

Planerad väg fick flyttas

Inför byggandet av det nya bostadsområdet Amhult i Torslanda hittades den större vattensalamandern i en damm precis där en av de nya vägarna ska dras.

- Vägen fick flyttas en fem-sex meter, det är stränga krav för rödlistade arter. Den större vattensalamandern finns också med både i EU:s Natura 2000 och som särskilt skyddad art i EU:s art- och habitatdirektiv. Man måste ta hänsyn till detta vid exempelvis vägbyggen, annars blir det dryga straff och viteskrav från EU, berättar Lennart Gustafson.

Trivs i människors närhet

- Mänsklig aktivitet verkar inte bekymra vattensalamandern så mycket. Vi vet sedan tidigare att den finns i mängder ute på Albatross golfbana, och vi har också hittat dem på märkliga ställen bland asfalt, lastbilar och sprängsten, till exempel ute vid Arken på Hisingen.

Det viktiga är att spara dammarna och att de kan övervintra ostört. Den större vattensalamandern kan övervintra både i vatten och på land. Döda träd är ett perfekt övervintringsställe, men de kan också gräva ner sig i dyn på botten eller i stenrösen, bara platsen är tillräckligt fuktig och isolerad mot kyla.

Populära djur

- Barn brukar tycka om att håva upp vattensalamandrarna och titta på dem. Det har de gjort i åratal, exempelvis i Observatoriedammen i Slottsskogen och i Titteridammen i Angered. Men det är förstås viktigt att ödlorna får komma tillbaka ner i dammen. Och vi är tacksamma för tips från allmänheten om dammar vi inte hunnit med, säger Lennart Gustafson.

Att arten trivs så bra på just Albatross golfbana förklarar Jan Malmgren, zoolog vid Örebro universitet och expert på större vattensalamander, med att det i dammarna där inte finns någon inplanterad fisk som äter upp salamanderns larver.

- På många golfbanor har man av missriktad välmening planterat in fisk för att hålla rent i dammarna och slippa underhåll. Men salamandern är ett topprovdjur och betydligt bättre för ekologin. Om man låter bli att plantera in fisk på golfbanorna så kommer djuren av sig själva, säger Jan Malmgren.

Carin Smederöd

Länkar
Natura 2000
Fakta om större vattensalamander - Artdatabanken (pdf-dokument)