Göteborg 2050 »»

[Publicerad 2002-05-03]

Följ med på en resa till Göteborg år 2050

Foto: Peter Svenson
Foto: Peter Svenson

Vårt Göteborg tar dig med till framtiden och ett tänkt Göteborg år 2050. I en rad artiklar visas på några möjliga framtidsbilder för vår stad. Artiklarna baseras på hur forskare och andra experter tror att Göteborg ser ut år 2050. Det är allt från den populäraste maten, energifrågan, nya transportsätt, fjärrarbete, virtuella resor till det hållbara samhället.

Tänk dig att du reser till framtiden. Det mesta av det som finns idag har förändrats positivt så att det är hållbart. När du kommer tillbaka berättar du för andra vad du sett. Det är så texterna är skrivna.

Det finns artiklar som är lite mer fantasifulla, ”röster från framtiden”, som till exempel Lisebergstexten. Andra artiklar är skrivna enbart med sikte på framtiden år 2050.

Vi ska inte vända Göteborg upp och ner, men mycket behöver förändras för att nå hållbarhet. Det finns ingen kristallkula att titta i för att förutspå framtiden. Vi visar bara några olika möjliga framtidsbilder.

Forskningsprojekt

Projektet ”Göteborg 2050” är ett flerårigt projekt för att utveckla och arbeta med framtidsbilder av ett hållbart Göteborg i en hållbar omvärld. Målsättningen är att arbetet ska öka förståelsen för hur ett framtida hållbart samhälle skulle kunna se ut och därigenom stimulera en snabbare utveckling mot hållbarhet.

Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Chalmers och Göteborgs Universitet, Göteborg Energi och Göteborgs Stad med stöd från Energimyndigheten, Formas och Adlerbertska forskningsfonden.

Koordinatörer för projektet ”Göteborg 2050” är Hans Eek, Göteborg Energi och Johan Swahn, Avdelningen för fysisk resursteori, Chalmers och Göteborgs universitet. Pia Sundh arbetar som projektets informatör.



Göteborg 2050: En varm och öppen stad

År 2050 är Göteborg en stad där människor känner sig trygga och litar och lyssnar på varandra och rädslan för olikheter har i det närmaste försvunnit. En vision om den goda staden dit både människor och företag söker sig.
Årets Lisebergsnyhet 2050: Nytt Virtual Reality Centre

Liseberg erbjuder från och med sommaren 2050 sju helt olika resor. Bland annat kan du besöka en rymdstation med mellanlandning på månen.

Populäraste maträtter år 2050: Alger, sjögräs och groddar

Vårt sätt att leva och arbeta påverkar i högsta grad våra matvanor. Storstadsfenomen som fingerfood och streetfood kommer att sprida sig över landet i ett allt mer stressat samhälle.
Så löser vi energifrågan 2050: Olja och kärnkraft – ett minne blott...

I en hållbar energiframtid använder vi förnybar energi på ett smart sätt och ändrar vårt beteende så att vi använder mindre energi.
Vi måste hindra klimatförändringen!

En av de viktigaste utmaningarna som mänskligheten står inför för att nå en långsiktigt ekologiskt hållbar värld är att förhindra förändringen av jordens klimat. På sikt måste vi helt sluta att använda fossila bränslen.
2050: Kai Li tar luftskeppet hem från jobbet...

Det är fredag eftermiddag och Kai Li är på hemfärd. Luftskeppet ska snart lägga till vid ett av terminaltornen i Frihamnen. Överfärden har varit bekväm. Kai Li är hemma i Göteborg igen – efter en luftskeppsresa från jobbet i London.
2050: Transportnavet Göteborg

Göteborg är verkligen ett av världens största logistikcentrum, inte för att vi importerar och exporterar mycket via hamnen utan för att vi tidigt drog igång forskning och utveckling av transportlösningar för både små och stora behov.
2050: Dagbok från en fjärrarbetsplats

Bertha Kelvinson, 27, tjänstgör inom uråldringsfriskvården för alla som är 90 år och uppåt. Fjärrarbetsplatsen ligger 250 meter från hennes hem i västra Göteborg i Högsbo.
Jobba mellan 9 och 5? Glöm det!

Glöm arbete från nio till fem. År 2050 styr vi själva över vår egen tid. Begreppet arbete används inte ens längre. Istället talar vi om sysslor eller ansvarsområden.
Det hållbara samhället

Idén om hållbarhet bygger på tanken att ett samhälle ska kunna bestå under en lång tid framöver. Ett samhälle som kan överleva länge och fortleva bra och klokt. Det framtida hållbara samhället byggs av oss som lever nu år 2002.
Jag bor på en parkeringsplats

Jag heter Anna, fyller snart 20 och är smålänning. Jag flyttade till Göteborg för ett par månader sedan för att läsa omvårdnadsteknik på Chalmers-GU. Jag bor centralt, i sambohuset i Nordstan, ett ombyggt parkeringshus.
Så bor och lever vi 2050: "Vi träffas i växthuset"

Tur att min granne Thomas var hemma, annars hade jag aldrig fått upp tv-tapeten, säger Liza, 27, som bor i en trea vid Rymdtorget i Bergsjön. Hon har nyss fått lägenheten reparerad och visar stolt upp den när vi kommer dit.
Per, 99 – ute och cyklar

År 2050 har alla ett eget patientkort som gör att de som träffar dig inom friskvård och sjukvård kan få relevant information. Kortet är ett stort arkiv där ägaren öppnar eller bestämmer det som ska visas.
Hälsa och livskvalitet år 2050: Vi kommer att skratta mer

Vi speglar här ett samtal med Göran Bondjers, preses vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet. Vi samtalade om några framtidsbilder av en positiv utveckling för de medicinska vetenskaperna på väg mot år 2050.
IT i vardagen år 2050 Virtuella resor och möten…

Informationstekniken, IT, har på ett halvt sekel utvecklats oerhört snabbt. Vi har fått många nya möjligheter att kommunicera med andra, att få information, service och underhållning.
Kretsloppet cirkulerar fullt ut 2050

Resursverksamme Kaj Andersson, ansvarsperson för avfall, vatten och reningssystem i Göteborg år 2050 har valt mötesplats till Hisingens Parkbad vid Kvillebäckens utlopp. Miljötänkandet är självklart hos var man nu för tiden och hög status har alla de som arbetar inom detta fält.
Två röster från år 2050

Att vara ung...
Sitter i skolan och skriver på min Lap top, alla har varsin bärbar dator nu. Min mormor berättade att när hon gick på Munkebäcksgymnasiet så var man tvungen att samsas om alla datorerna i olika datasalar.
Politikernas vision av Göteborg år 2050

Vårt Göteborg ställde fem frågor om framtiden till de politiska partierna i riksdag/kommunfullmäktige.
Vad tror du om framtiden?

Den här tidningen är fylld av artiklar, baserade på hur forskare och andra experter tror att Göteborg ser ut år 2050. Delar du deras syn? Har du egna funderingar? Skriv en rad till Vårt Göteborgs redaktion!
Vi publicerar fortlöpande läsarnas synpunkter i nättidningen.
Mejla till:
redaktionen@vartgoteborg.nu